I dag är det läge att försöka svalka sig efter att SMHI har varnat för höga temperaturer. Foto: TT

SMHI varnar för värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

I dag slår hettan till på allvar och temperaturer på uppemot 30 grader väntas i flera delar av landet. Och för första gången någonsin varnar SMHI för värmen. 

I dag kanske det är klokast att bada eller sitta i skuggan. SMHI varnar för första gången för hög värme i stora delar av landet, och enligt Nitzan Cohen​, meteorolog på SVT, hör de rådande temperaturerna inte hemma i Sverige.

– Det är inte normala förhållande för Sverige, man är inte van och det är skillnad. Det här är temperaturer som hör hemma vid Medelhavet eller i Centraleuropa.

Kan innebära hälsofara

Värmevarningarna infördes förra året, men då nådde temperaturerna aldrig upp till de här nivåerna. För en klass 1-varning krävs att de högsta dagstemperaturerna förväntas gå upp i 30 grader eller mer under tre dagar i följd.

Varningen finns för att myndigheter och andra ska hinna förbereda sig, och hettan kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser, enligt Marcus Sjöstedt​, meteorolog på SMHI.

– Det påverkar hälsan negativt. Riskgrupper, framförallt då äldre och personer som är sjuka, kan drabbas illa av de här högre temperaturerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.