Beslutet har passera Högsta domstolen. Foto: Magnus Andersson/TT

Regeringen lämnar ut person till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att lämna ut ännu en person till Turkiet. Mannen är dömd för bedrägeri men hävdar att Turkiet förföljer honom av politiska skäl. Regeringen säger samtidigt nej till ytterligare en utlämning.

Den 29-årige mannen sitter sedan september häktad efter att Turkiet begärt honom utlämnad. En turkisk chefsåklagare vill att han ska utlämnas och avtjäna straff för fem fall av grovt bedrägeri som han dömts för.

Men 29-åringen kallar detta för svepskäl. Enligt honom finns det politiska skäl till att Turkiet vill få honom utlämnad. I ett beslut från Högsta domstolen om hans inställning står det:

”Han har anklagats för samröre med Gülenrörelsen och riskerar vid en utlämning till Turkiet att utsättas för förföljelse på grund av en tillskriven politisk uppfattning vilket är tillräckligt för att grunda flyktingstatus.”

HD: Inga hinder

Innan ett beslut kan fattats av regeringen måste fallet passera Högsta domstolen. I HD-beslutet säger han att han pressats på namn över folk i Gülenrörelsen – som Erdogan anklagar för kuppförsöket 2016 – och utsatts för våld. Men domstolen ser ändå inga skäl att mannen inte ska utlämnas.

”Av utredningen i Högsta domstolen framgår att (namn) vid flera tillfällen, även efter händelserna 2017, lämnat Turkiet för att sedan frivilligt återvända dit och vistas där. Detta talar mot att han riskerar att utsättas för förföljelse på grund av politisk uppfattning.”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger i en skriftlig kommentar att regeringen delar HD:s bedömning.

Vilken betydelse får det för ratificeringen av Sveriges Natoansökan? 

”Det vill jag inte spekulera i. Jag kan bara konstatera att det inte föreligger några hinder mot utlämning. Därför beslutade regeringen igår om utlämning”.

Utlämningar ett krav

Ett krav för att Turkiets ska godkänna Sveriges och Finlands ansökan om Nato-medlemskap har varit att flera personer ska utlämnas. Förra året fick Turkiet en första person utlämnad sedan förhandlingarna inleddes. Därefter har Turkiet fått nej i flera fall.

I torsdags fick Turkiet nej av regeringen gällande en annan begäran av utlämning. Den personen är svensk medborgare och lämnas därför inte ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkietkorrepondent Thomas Thorén berättar om läget för Sveriges Natoansökan, och Finlandskorrespondent Liselott Lindström om hur medlemskapet kan påverka Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.