Foto: TT arkiv

Regeringens beslut: Man på turkiska listan ska utlämnas

Uppdaterad
Publicerad

Mannens namn har figurerat i turkiska medier som en av personerna som Erdogan vill ha utlämnad. Nu har Sveriges regering fattat beslut om att lämna ut honom.

”Det här är ett vanligt rutinärende”, skriver justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Mannen, som är i 35-årsåldern, dömdes i Turkiets högsta domstol 2013 och 2016 för flera fall av brottet missbruk av bank- och kreditkort. Totalt dömdes han till 14 års fängelse för brotten.

Det är dessa domar som ligger till grund för Turkiets begäran om utlämning av mannen.

SVT Nyheter granskar

Mannen är sedan slutet av förra året frihetsberövad i Sverige med anledning av utlämningsärendet.

Nekar till brotten

Själv förnekar han brott och har till Högsta domstolen uppgett att han känner sig felaktigt dömd. Orsaken till att han dömdes tror han själv är att han konverterat från islam till kristendom, att han vägrat göra militärtjänstgöring och att hans mamma är kurd.

Mannen sökte asyl i Sverige 2011 och skyddsstatusförklaring 2022, men Migrationsverket avslog båda ansökningarna. Däremellan, 2014, beviljades han flyktingstatus i Italien, enligt domstolshandlingar.

Högsta domstolen meddelade i ett beslut den 25 juli att man inte ser några hinder för att utlämna mannen för lagföring i Turkiet för det brott som han tidigare dömts för där.

Däremot ansåg de att det fanns hinder att utlämna mannen för ett annat brott som han var åtalad för men ännu inte dömd för.

Ministern: Rutinärende

Regeringen har nu fattat beslut om att utlämnandet ska verkställas. Det är det första kända fallet sedan Natoförhandlingarna inleddes.

”Det här är ett vanligt rutinärende. Personen i fråga är turkisk medborgare och dömd för bedrägeribrott i Turkiet 2013 och 2016. Begäran om utlämning inkom förra året. Högsta domstolen har i vanlig ordning prövat frågan och kommit fram till att det inte finns hinder för utlämning för att avtjäna straffet”, skriver justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

SVT har tidigare rapporterat om utlämningsärenden där Turkiet har hänvisat till påstådda kopplingar till terroristorganisationer. Mannen som nu ska utlämnas ingår dock inte i den kategorin, utan har begärts utlämnad med anledning av de bedrägeribrott han tidigare dömts för.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar: Här är personerna som Erdogan vill ha utlämnade. Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet