Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Detta ingår i avtalet mellan länderna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Finland och Turkiet har kommit överens om ett gemensamt arbete för att motverka terrorism, berättar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff efter mötet i Madrid på tisdagen.

– Som blivande Natomedlemmar kommer Finland och Sverige ge fullt stöd till Turkiet mot hot mot dess nationella säkerhet, säger han.

Utöver att länderna har samlats kring Natos principer och värderingar om kollektivt försvar har länderna kommit överens om följande:

  • Som blivande Natoländer ger Finland och Sverige sitt fulla stöd till Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet. Därför kommer de nordiska länderna inte att ge stöd till YPG/PYD eller Gülenrörelsen. Sverige och Finland fördömer också otvetydigt alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet och visar solidaritet med landet och offrens familjer.  
  • Sverige och Finland bekräftar att PKK är en förbjuden terroristorganisation och förbinder sig till att förhindra aktiviteter utförda av PKK, andra terroristorganisationer och dess förgreningar. De tre länderna har kommit överens om att förhindra dessa gruppers verksamheter.  
  • Sverige bekräftar att en ny och tuffare terrorbrottslag träder i kraft den 1 juli och att den svenska regeringen förbereder ytterligare skärpningar av antiterroristlagstiftningen.  
  • Turkiet, Finland och Sverige bekräftar att det inte finns några nationella vapenembargon länderna emellan. Sverige ändrar sitt nationella regelverk för vapentillgångar i förhållande till andra Natoländer. I fortsättningen kommer försvarsexporten från Finland och Sverige också att befästas i linje med försvarsalliansens solidaritet och i enighet med artikel 3 i Washingtonföredraget.  
  • Länderna har också kommit överens om att Finland och Sverige ska ta itu med Turkiets väntan på utvisningsbegäranden av terrormisstänkta snabbt och noggrant med hänsyn till information, bevis och underrättelser från Turkiet.  De tre länderna åtar sig också att bekämpa desinformation och att förhindra att de inhemska lagarna missbrukas till förmån för, eller främjande av, terroristorganisationer. Finland och Sverige förbinder sig också till att stödja Turkiet och andra icke-EU-allierade Natoländer i befintliga och framtida initiativ inom Europeiska Unionens gemensamma säkerhets- och försvarspolitik.  
  • För genomförandet av dessa steg kommer Sverige och Finland att inrätta en ”Permanent joint mechanism” där experter från bland annat utrikes- och inrikesdepartementen deltar samt experter från underrättelsetjänster och säkerhetsinstitutioner. 

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.