Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av satellitbilder kunde SVT avslöja tankstationen – bara några mil från Gotlands kust. Foto: Greenpeace

Fartyget utanför Gotland kopplas till rysk oligark

Uppdaterad
Publicerad

Dagligen pumpas bränsle till den ryska skuggflottan från en oljetanker utanför Gotland. Efter SVT:s avslöjande undersöker nu flera myndigheter om verksamheten kan stoppas.

Samtidigt kan SVT visa att ägarna bakom fartyget är en rysk oligark och en lettisk oljemagnat – som pekats ut för oljehandel med Aleksandr Lukasjenko.

Enligt SVT:s uppgifter har det lettiska bolaget Fastbunkering sålt bränsle till över 500 fartyg sedan 2022, där nästan alla varit på väg till eller från Ryssland. Verksamheten sker ute till havs – och många av de involverade båtarna äldre och även miljöfarliga.

Ägarna som står registrerade på det aktuella företaget i det lettiska bolagsregistret är den lettiske medborgaren Aleksej Tjulets och Sergej Pasters, som har ryskt och maltesiskt medborgarskap.

SVT Nyheter granskar

”Agerat på kreativa sätt”

De två männen har arbetat med oljehandel i flera decennier och 2022 pekades de ut i en mediegranskning för att spela en nyckelroll i utförseln av sanktionerade oljeprodukter från Belarus.

– Vi vet att de här två affärsmännen vid flera tillfällen misstänks ha agerat på kreativa sätt för att runda sanktioner mot olja från både Ryssland och Belarus. Därav går det inte att utesluta att det handlar om ryska oljeprodukter som de nu säljer utanför Gotland, säger journalisten Stanislau Ivasjkevitj på Belarusian Investigative Center, som deltog i granskningen.

Efter granskningen slog estniska säkerhetspolisen KAPO i somras till mot Fastbunkerings moderbolag i Tallinn, NT Bunkering, vilket bekräftats av den estniska Åklagarmyndigheten till Äripäev. Enligt tidningen handlar misstankarna om sanktionsbrott rörande ryska oljeprodukter, bland annat genom förfalskningar av tullkoder.

Uppgifter: Svenska myndigheter utreder

Fastbunkerings vd Aleksej Volkov bekräftar att Aleksej Tjulets och Sergej Pasters äger bolaget men förnekar att bränslet som säljs från fartyget Zircone utanför Gotland har ryskt ursprung.

Enligt SVT:s uppgifter utreder flera svenska myndigheter om verksamheten kan stoppas. Sedan tidigare har lettiska UD sagt att bolaget ska utredas.

– Vi är väldigt glada över att de kommer att undersöka och avvisa alla misstankar mot vårt bolag som sprids i media, uppger Aleksej Volkov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet