Åsa Erlandsson: Kodorden som avslöjar sexhandeln på Tinder

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Läkare, företagsledare, småbarnspappor flimrar förbi. Alla säger att sexköparen kan vara vem som helst.

Ändå är det en kalldusch att se det med egna ögon.

Åsa Erlandsson

Reporter Veckans brott

Idén att undersöka prostitutionen på en av Sveriges populäraste dejtingappar väcktes när jag tog en öl med en killkompis i höstas. Han ville verkligen hitta en tjej men hade tröttnat på Tinder. ”Det är för mycket prostitution”, suckade han. Jag satte ner mitt ölglas. Sexhandel på vanliga dejtingappar? På nätet har sådana rykten florerat i ett par år – och snart kunde jag bevittna det själv.

Startade konton på Tinder

Vår redaktion på Veckans brott startade ett konto där vi utgav oss för att vara en kvinna, och ett konto där vi utgav oss för att vara en man, och in strömmade erbjudanden om att sälja eller köpa sex. Det tog bara några timmar att inse: Tinder har förvandlats till ett digitalt Malmskillnadsgatan.

Vissa män går rakt på sak: ”How much?” lyder till exempel det första meddelandet från en medelålders man. ”Du kan träffa mig, men du betalar”, skriver en kvinna. Prislistorna är tydliga och det råder inget tvivel om vad det handlar om. ”Vanligt kostar 5 000, vill du ta det hårt kostar det mer”.

Kodordet ”generös” är nummer ett

Men vanligast är att båda parter använder en sorts kodspråk för att kringgå Tinders regler. Kodordet nummer ett är ”generös”. Om en man beskriver sig själv som generös, eller om en kvinna söker en generös man, vet båda vad det egentligen betyder.

Prostitutionen kan också kläs i formuleringar som ”Jag är givmild till rätt tjej”. Sedan växlar man över till någon annan app, till exempel Kik, för att kunna skicka bilder och fortsätta göra upp affären.

Förnekar prostitution

Men det är inte främst prostitutionsförbudet på Tinder som gör att de flesta går som katten kring het gröt, utan något annat. Skammen. Jag fick kontakt med fyra kvinnor som i chatten tydligt förklarade att de inte är prostituerade, men att de träffar män mot att de får exklusiva kläder, presenter, parfym eller resor till exempelvis New York eller Dubai.

En av dem gick med på att träffa mig på en krog. Hon förklarade, precis som min killkompis, att hon egentligen tröttnat på Tinder på grund av all prostitution. Då kom plötsligt en äldre man och slog sig ned vid vårt bord, varpå jag insåg att hon bokat in honom på samma träff. ”Det är bara en dejt”, förklarade kvinnan när hon såg min förvånade min. Men jag fick torskvibbar. Den äldre mannen berättade obekymrat om sig själv, att han jobbade på bank, och hade två vuxna döttrar. Varpå han synade mig uppifrån och ned, lutade sig mot kvinnan och utbrast: ”Hörrö, är du inte rädd att Åsa tar dina kunder?!”

Jag förklarade att jag inte är i branschen, tackade för mig och gick hem. Det visade sig att kvinnan tidigare hade prostituerat sig på gatan, led av ett långvarigt missbruk och levde i misär. 

Använder riktiga namn

En annan skillnad mot sexsajterna är att de flesta som köper och säljer sex på Tinder använder sina riktiga namn och bilder. Jag fick till exempel kontakt med två läkare, som arbetar på välkända sjukhus. En företagsledare som gärna berättade om sitt jobb, och hur mycket han var beredd att betala för sex.

Och insikten slog mig med full kraft: Det som prostituerade berättat i åratal, att sexköparen kan se ut hur som helst, stämmer. En krypande känsla av obehag smög sig på. Tänk om jag skulle hitta någon jag kände.

Ville ta med mig på familjesemester

Mest illa berörd blev jag av en småbarnspappa med två döttrar i förskoleåldern, som ville köpa en prostituerad och ta med på familjeresan två veckor till Thailand. ”Du får lön genom mitt bolag. Det ska se ut som att du ingår i familjen”, skrev han.

Efter några dagar var jag rejält torsktrött och ganska så desillusionerad. Längtade bort från alltihop, ville inte se en enda profilbild till utan svajpa bort hela Tinder. Men jag behövde inte ta mig därifrån själv. De konton som vi på redaktionen på Veckans brott hade startat för att kunna undersöka sexhandeln, stängdes till slut av. Vårt manskonto stängdes efter tre veckor. Vårt kvinnokonto, efter bara en vecka. Det blev ljuset i mörkret – renhållningen sköts nämligen av användarna själva.

Tinder: Ett brott mot våra användarvillkor

SVT har varit i kontakt med Tinder som konstaterar att all form av sexhandel är ett brott mot dejtingappens användarvillkor. De uppmuntrar användarna själva att anmäla det om det dyker upp i flödet.

”Om en användare ser en profil som bryter mot våra användarvillkor så uppmuntrar vi dem att rapportera det”, skriver en talesperson för Tinder i ett mejl till SVT.

”Det kan leda till att profilen tas bort eller att användaren förbjuds att använda appen. Det är enkelt att anmäla en användare”.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.