Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ses fortfarande som lite udda när man väljer att föda hemma” säger Asabea Britton, som födde sin andra son hemma i badkaret. Foto: Erik Hedenvind

Asabea Britton födde sitt andra barn hemma: ”Blev precis som jag hade hoppats”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan födde Asabea Britton sitt andra barn. Hemma i badkaret. 

– Det blev precis så som jag hade hoppats att det skulle bli. 

Fler kvinnor vill föda barn hemma under pandemin. En som nyligen har gjort det är Asabea Britton, som själv är barnmorska och har över 50 000 följare på Instagram där hon folkbildar om graviditet, amning och förlossning. För henne handlade beslutet om att hon ville styra hur förlossningen skulle bli. 

– Jag kände att jag hade bättre förutsättningar för det hemma. Jag ville veta vem jag skulle möta, var jag skulle vara, och inte oroa mig för om jag får plats, säger Asabea Britton.

”Många i det lilla badrummet”

Planen var att sonen skulle födas i en plastpool fylld med vatten i vardagsrummet, men den hann aldrig blåsas upp. I stället föddes han i badkaret, omgiven av Asabea Brittons två systrar, sambo, kompis – och två barnmorskor.

– Det var ganska många i det lilla badrummet, men jag tyckte inte att det var rörigt. Jag hade stängda ögon i princip hela tiden.

När sonen var född lade sig Asabea Britton i soffan, drack kaffe och åt croissant.

Fått reaktioner på Instagram

På Instagram har Asabea Britton delat en video från sin förlossning. Reaktionerna har mestadels varit positiva, säger hon, men en del ifrågasätter hur hon kan utsätta sig för risken. 

– Det ses ju fortfarande som lite udda att föda hemma. 

Vad svarar du? 

– Jag utsatte mig inte för mer risk, snarare tvärtom. Dels har jag forskningen på min sida, det kan man lyfta fram. Dels hade jag med mig två erfarna barnmorskor som är där bara för mig.

Asabea Britton har nu har tillsammans med föreningarna Födelsehuset, Föda Lugnt och barnmorskan Märta Cullhed som driver Instagramkontot @fodamedstod startat en namninsamling med en kravlista på reformer inom förlossningsvården. Ett av kraven är att utöka möjligheten att föda hemma eller på barnmorskeledd enhet.

Asabea Britton födde sonen i badkaret. Efteråt blev hon serverad mat av sin mamma i soffan. Foto: Cassandra Klatzkow

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.