Foto: Scanpix

V tänker KU-anmäla Beatrice Ask

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet tänker anmäla justitieminister Beatrice Ask till konstitutionsutskottet.
Anledningen är att hon avslagit en begäran om att få ta del av Säpos alla konton.

”Det finns all anledning att ifrågasätta om detta är rätt handlagt. Om det är så att justitieministern hemligstämplar uppgifter för att undvika granskning och möjlighet för almänheten att ta del Säpos internrepresentation, då måste det utredas av KU” skriver Lena Olsson (V) i ett pressmeddelande som sitter i riksdagens justitieutskott.

Säpo ska de närmaste tre åren skala bort 100 tjänster, vilket innebär tio procent av personalstyrkan. För att granska hur Säpo använder sig av det statliga anslaget på drygt en miljard varje år begärde Dagens Nyheter att få se Säpos resultaträkningar för 2010 och 2011.

Hot mot rikets säkerhet

DN har tidigare fått ta del av allmänna handlingar vid sin granskning av Säpo med stöd av offentlighetsprincipen. Men nu har det stoppats efter att Säpo hävdat att om resultaträkningarna skulle bli offentliga skulle det utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Då blev det en angelägenhet för justitieminister Beatrice Ask (M) som såg till att regeringen fattade beslutet att resultaträkningarna inte skulle lämnas ut med hänsyn till rikets säkerhet. Ett beslut som inte går att överklaga, enligt DN.

”Fullständigt absurt”

Enligt Nils Funcke, som bland annat är sekreterare i regeringens yttrandefrihetskommitté, är beslutet ”fullständigt absurt”.

-Det här är ytterligare ett exempel på hur Säkerhetspolisen använder sekretessbestämmelserna på ett slentrianmässigt sätt, säger Funke till dn.se.

Enligt Funcke kan man inte generellt hemligstämpla en handling utan varje uppgift som begärs ut ska behandlas för sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.