Beatrice Ask säger nej till samtyckeslag

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask avvisar kraven på en samtyckesparagraf som ytterligare skärpning av sexuallagstiftningen efter den skärpning som nyligen genomfördes.

– Man ska passa sig för att ta enskilda mål eller domar som ett uttryck för hur lagstiftningen fungerar. Man behöver arbeta över tid, sade hon när intervjuades i Agenda på söndagen.

Hon ansåg att den nya lagen måste få verka.

– Enstaka exempel kan man inte ta intryck av. Och jag kan inte kommentera ärenden som inte är slutförda.

”Alla skulle inte bli nöjda och glada”

Många kvinnor är oroliga för att domstolar inte kan döma för våldtäkt även om de sagt nej

Beatrice Ask var noga med att framhålla att hon hade förståelse för att många kvinnor är oroliga.

– Jag förstår oron och engagemanget. Däremot är det så att lagstiftningen inte tillåter vare sig våldtäkt eller sexuella övergrepp, sade hon.

– Det är ingen enkel teknisk lösning som skulle göra alla nöjda och glada. Även med en samtyckesreglering skulle vi få många friande domar och beviskraven skulle möjligen bli annorlunda men inte särkilt mycket enklare, sade justitieministern.

– Samtycke har vi diskuterat i olika omgångar de senaste 10-15 åren och varje gång har vi kommit fram till att nackdelarna är fler än fördelarna.

Se hela intervjun med Beatrice Ask här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet