Foto: TT / dailycurrant.comVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beatrice Ask spred påhittad knarkartikel

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask (M) länkade på sin Facebook-sida till en satirartikel som skrev att 37 personer dog av överdos första dagen marijuana legaliserades i Colorado. För det får hon massiv kritik i sociala medier.

”Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls”, skrev Ask på sin privata Facebook-sida när hon spred artikeln vidare i måndags kväll.

I artikeln, publicerad på den kända satirsajten The Daily Currant, hävdar en läkare att dödssiffran kommer att stiga till 200-300 personer till nästa vecka. Läkarens namn är Dr. Jack Shepard, även känd som läkaren i TV-serien Lost.

Ett annat känt namn i artikeln är en av dödsoffren, Jesse Bruce Pinkman, känd från TV-serien Breaking Bad.

Ändrar sig

Efter kritik på nätet ändrade Beatrice Ask sin kommentar på Facebook, men hon hävdar att hon hela tiden förstod att nyheten var påhittad.

– Det hon vänder sig emot är att satir som förlöjligar drogmissbruk skulle vara något roligt, säger ministerns pressekreterare Per Claréus till Aftonbladet.

Kommunpolitikern Henrik Ripa (M) länkade också till artikeln, med kommentaren: ”Legalisering av narkotika kan aldrig vara rätt väg”.

Även Eva Flyborg (FP), riksdagsledamot för Göteborg, köpte satirartikeln.

”Det finns de som vill att vi skall legalisera marijuana i Sverige. Det tycker inte jag”, skrev hon på sin privata Facebook-sida och länkade till The Daily Currant-artikeln.

SVT Nyheter har sökt Eva Flyborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer