Astra Zeneca avvecklar enheten i Lund som ett led i att fokusera forskningen till färre sjukdomsområden, enligt ett pressmeddelande från företaget.
Enligt Bo Servenius ordförande för Akademikerföreningen vid företaget i Lund, kommer beskedet om nedläggningen inte som en överraskning för de anställda.
-Många har varit oroliga, vi har klarat oss från rensningar tidigare och hoppades in i det sista att det skulle gå den här gången också.
-Känns tungt
De flesta av de anställda på Astra Zeneca i Lund skyndade förbi de väntande journalisterna efter arbetsdagen och ville inte prata. En som ändå stannade sin cykel för en pratstund med TT:s utsände var 45-årige Tomas Jönsson, som arbetar med brandskydd och fastighetsförvaltning på en avdelning med ett 30-tal medarbetare.
-Det känns tungt. Man har kanske haft det på känn, men vi har ju klarat oss tidigare och trodde nog att vi skulle kunna göra det nu också. Men när det kommer till strategifrågor så är det svårt.
Jönsson tillägger att som det känns nu så flyttar han troligen inte med till Mölndal om han skulle bli erbjuden.
Främst tjänstemän
Anläggningen i Lund är en ren forskningsanläggning och nedläggningen berör främst tjänstemän.
-Vi har ingen tillverkning alls. Det som är extremt i det här är att det är väldigt många forskare, över 160 disputerade forskare, säger Bo Servenius.
Verksamheten vid Astra Zeneca i Mölndal expanderar och blir ett nytt globalt centrum för två terapiområden: hjärta/kärl, mage/tarm samt andningsvägar och inflammation.
”Verksamhet från Lund och Charnwood flyttas hit”, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande, utan att ange hur många anställda som omfattas av flytten.
I Södertälje ska verksamheten behålla sin nuvarande inriktning på forskning om nervsystemets sjukdomar och smärta, och kvarstår som koncernens centrum för detta terapiområde, skriver bolaget.
Möjlig flytt till Mölndal
En del av de som blir utan arbete i Lund kan få flytta till Astra Zeneca i Mölndal som i stort sett enbart är inriktat på forskning och utveckling. Inte produktion.
-Det är ändå svårt att säga om det blir plus eller minus för Mölndal i slutändan, säger Akademikerförbundets klubbordförande Aina Illiano till TT.
Det kommer att bli förändringar, befarar hon.
-Nu ska företaget granska vilken kompetens det behöver framöver, säger Illiano.
Det kan drabba anställda. Att Mölndal tycks stå säker som enhet, innebär inte samma trygghet för de enskilda medlemmarna.
”Tungt besked att ge”
Anders Ekblom, global utvecklingschef på Astra Zeneca, skriver i en kommentar att dagens besked till medarbetarna är tungt att ge.
”Samtidigt är vi övertygade om att vi genom dessa åtgärder skapar ett ännu mer innovativt företag som kan ta fram nya läkemedel till patienterna snabbare och till en lägre kostnad”, skriver Ekblom.
Astra Zeneca kommer att erbjuda de drabbade medarbetarna kompetensutveckling, vidareutbildning och flytthjälp.
Nytt sparprogram
Dagens besked ingår i det nya sparprogram Astra Zeneca lanserade i samband med bokslutet för 2009. Enligt det ska 8.000 jobb bort, varav 3.500 inom forskning och utveckling, på fem år.
Därtill kommer ytterligare 2.400 jobb som ska bort enligt tidigare beslut om besparingar, vilket gör att det totalt handlar om 10 400 jobb eller var sjätte anställd inom koncernen.
Målet är att dra ned kostnaderna med 1,8 miljarder dollar per år till 2014.
TT
Omsatte 227 miljarder kronor
Astra Zeneca är ett av världens största bolag inom läkemedelsbranschen, med verksamhet i fler hundra länder.
Försäljningen uppgick 2008 till 31,6 miljarder dollar (cirka 227 miljarder kronor).
Koncernen har 26 produktionsanläggningar i 18 länder, före tisdagens besked.
I Sverige finns anläggningar i bland annat Södertälje, Lund och Mölndal.
Exporten från Sverige 2008 var 37 miljarder kronor.
Företaget har 146 000 registrerade svenska aktieägare.
Andelen svenskt ägande är 18 procent.
Antalet anställda i Sverige siste januari 2009 var 10.400.