Den här typen av vaccin går att frystorka, enligt Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Astra Zeneca: Vårt vaccin kan förvaras i kylskåpstemperatur

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att läkemedelsbolaget Astra Zeneca utvecklat ett nytt vaccin mot covid-19 som uppvisar hög effektivitet mot coronaviruset. Till skillnad från andra vaccin kan bolagets preparat dessutom förvaras i kylskåpstemperatur, i stället för de omkring 70 till 80 minusgrader som konkurrenternas vaccinkandidater kräver.

Det är fortfarande inte helt klart hur effektivt vaccinet är, men Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet, är positiv till dagens besked.

– Det blir otroligt mycket lättare. Fyra plusgrader och kylar, det finns över hela jordklotet. Minus 80-frysar, det är definitivt glesare mellan dem, säger han.

Coronapandemin

Kylskåpstemperatur betyder i det här fallet fyra plusgrader.

– Dessutom är det så att det går att frystorka den här typen av vaccin. Det gör att man kanske kanförvara det i rumstemperatur till och med, säger Matti Sällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet