Astra Zenecas vaccin överrepresenterat i rapporterade biverkningar

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas vaccin har tusentals fler rapporterade fall av biverkningar än de andra två covidvaccinen, enligt Läkemedelsverkets statistik. En av anledningarna skulle kunna vara att just det vaccinet getts till många yngre personer och sjukvårdspersonal, som är mer digitalt och medicinskt kunniga, enligt Ebba Hallberg vid Läkemedelsverket.

Det rapporteras mycket om de ovanliga fall av allvarliga blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar som uppstått efter Astra Zenecas vaccin hos ett fåtal. Det utreds fortfarande om dessa händelser kan räknas som biverkningar till vaccinet, och de är för ovanliga i Sverige för att ingå i Läkemedelsverkets statistik.

Feber, huvudvärk och frossa är kända vaccinbiverkningar som brukar försvinna inom ett par dagar. I statistiken över sådana biverkningar av covidvaccinen är Astra Zenecas vaccin, Vaxzevria, överrepresenterat med tusentals fall.

Digitalt kunniga

Man vet inte helt säkert vad Astra Zenecas överrepresentation beror på, men en delförklaring skulle kunna vara benägenheten hos de vaccinerade att rapportera, enligt Ebba Hallberg, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Många av de som vaccinerats med Vaxzevria är yngre personer än de som vaccinerats med de båda andra vaccinen. Det för med sig att man är mer digitalt kunnig att rapportera. Man är yngre och friskare helt enkelt än om man kanske är multisjuk, över 80 år, bor på särskilt boende och kanske aldrig använt en dator, säger hon.

Ett flertal av dem som fått Astra Zeneca-sprutan jobbar inom hälso- och sjukvården.

– Det ökar nog benägenheten att rapportera, därför att man är mer medicinskt kunnig och medveten om möjligheten att rapportera misstänkta biverkningar, säger Ebba Hallberg.

Underrapportering är vanligt

Det skulle kunna finnas ett mörkertal av biverkningar när det gäller de andra covidvaccinen.

– Generellt råder det en underrapportering som är allmänt känd, absolut. Det gäller inte bara för covidvaccinen.

De äldre vaccinen mot till exempel TBE och säsongsinfluensan kan man också få biverkningar av, men de är så välkända att det troligen finns en lägre benägenhet att rapportera in dem. Man är mer pigg på att att rapportera biverkningar av covidvaccinen, menar Ebba Hallberg.

– De här nya vaccinerna är nya läkemedel under ett väldigt stort samhällsfokus, vilket sannolikt ökar benägenheten att rapportera misstänkta biverkningar.

Inrapporterade misstänkta biverkningar i Sverige

Astra Zenecas Vaxzevria: 298 000 individer har fått det, 14 832 fall av misstänkta biverkningar har rapporterats.

Pfizer/Biontechs Comirnaty: 882 000 individer har fått det, 6110 fall av misstänkta biverkningar har rapporterats.

Modernas Covid-19 vaccin: 127 000 individer har fått det, 1114 fall av misstänkta biverkningar har rapporterats.

Det som rapporterats in är misstänkta biverkningar och behöver alltså inte vara orsakade av läkemedlet, utan kan bero på andra faktorer, skriver Läkemedelsverket.

Källa: Läkemedelsverket

Siffrorna är från den 9 april 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.