Migrationsverket ska nu ta fram konkreta åtgärder för att öka tryggheten. Foto: TT

Asylboenden kan få kvinnozoner

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket öppnar för att inrätta särskilda kvinnozoner på asylboenden. Det sker efter att Kalla Fakta i TV4 rapporterat att Migrationsverket inte ger hjälp till många kvinnor och flickor som utsätts för brott.

Ett exempel som Kalla Fakta rapporterar om är en tioårig flicka som berättar om att hon utsatts för ett övergrepp av en man på ett boende. Men när hennes mamma vände sig till Migrationsverket fick de varken stöd eller hjälp att flytta.

– Är det så att man bagatelliserar allvarliga saker är det oacceptabelt och det kommer vi att gå vidare med, säger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets operative chef, i programmet.

”Självklart att man ska känna sig trygg”

Enligt ett skriftligt uttalande på Migrationsverkets hemsida säger han:

”Vi ser mycket allvarligt på detta. Det är en självklarhet att människor ska kunna känna sig trygga på våra asylboenden. Gör man inte det är det ett misslyckande”.

Migrationsverket ska nu ta fram konkreta åtgärder för att öka tryggheten. Det kan exempelvis röra sig om att enbart kvinnor ska få tillträde till vissa områden på verkets boenden.

”Jag vill också vara tydlig med att asylsökande som inte följer vårt regelverk kommer antingen att få flytta eller i vissa fall få ordna sitt eget boende”, säger Mikael Ribbenvik enligt pressmeddelandet.

SVT Nyheter har sökt Mikael Ribbenvik för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer