Foto: TT

Asyljurister får jobba vidare trots slarv

Uppdaterad
Publicerad

Advokater och jurister som gör allvarliga fel får fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber.

Slarvet har bland annat handlat om offentliga biträden som inte lämnat in överklaganden i tid, vilket har lett till att asylsökande inte fått sin sak prövad i migrationsdomstolen. Totalt har programmet granskat 50 fall från de senaste två åren.

Trots slarvet har de allra flesta biträden fått fortsätta jobba med asylsökande på uppdrag av Migrationsverket.

– Det är nåt vi måste se till att det inte får fortsätta. Vi måste fortsätta skärpa våra rutiner och skapa bättre system, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket till SR och fortsätter:

– Vårt förslag är egentligen att vi får en möjlighet att föra någon form av register över kvalitet, även på de personer som vi förordnar som offentliga biträden.

Migrationsverket har tidigare haft en lista över jurister som begått allvarliga fel i tjänsten, men den fick kritik och togs till slut bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.