Det är svenska Penklubben som vill undersöka om Sveriges asyl- och flyktinglagstiftning lever upp till internationell rätt. Enligt Penklubben har inget land fällts av FN:s tortyr- kommitté så många gånger som Sverige.
Senast en tribunal i Stockholm under- sökte mänskliga rättigheter var 1967, då Russeltribunalen granskade USA:s krig i Indokina.
Sverige ofta fällt
I inbjudan skriver arrangörerna – Svenska PEN, Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, bokförlaget Natur och kultur samt stadsteatern – bland annat att inget annat land fällts så ofta i FN:s tortyrkommitté som Sverige.
-Man har tittat på de här anmärkningarna, där Sverige har fällts i internationella sammanhang, säger Eric Östberg – före detta överåklagare, chefsåklagare vid krigstribunalen i Haag och nu ledamot av Svenska Helsingforskommittén – till TT.
Enligt PEN-klubben är det allt färre som får asyl i Sverige. Sverige anklagas för att bryta mot internationell rätt när det gäller bedömningar av asylsökandes trovärdighet när det gäller risk för förföljelse eller tortyr på grund av religion, politisk uppfattning eller sexuell läggning.
-Det här handlar om människorättsfrågor och hur man tar hand om skyddslösa individer som kommer till ett annat land, säger Östberg till SR Ekot.
Experter
Upplägget liknar en rättegång. Advokater kallar folkrättsexperter, läkare, psykiatriker samt juridiska och statsvetenskapliga auktoriteter för att avgöra om Sverige bryter mot asylrätten. Bevisen och vittnesmålen ska sedan bedömas av en jury.
I denna jury sitter den sydafrikanske medborgarrättsadvokaten George Bizos som företrätt Nelson Mandela, operasångerskan Barbara Hendricks, ambassadör för FN:s flyktingorgan UNHCR, folkrättsprofessor Göran Melander, Sydia Nduna från Zambia som jobbar med migration och genus i Kyrkornas världsråd, författaren Agneta Pleijel samt Charles Westin, professor i internationell migration och etniska relationer.
Regeringen inte närvarande
Statsminister Göran Persson och migrationsminister Barbro Holmberg bjöds in, men har meddelat att de inte kan.
-Det tycker jag är synd, men det är väl också förståeligt om man inte vill sitta på de anklagades bänk, säger Östberg.
Tribunalen hålls söndag-måndag på Stockholms stadsteater. Juryn ska offentliggöra sitt utslag på tisdag.