2017 dömdes mannen till fängelse för liknande brott. Genrebild. Foto: SVT/Arkiv

Tidigare dömd nätpedofil misstänks ha utsatt över 80 barn – nu väcks åtal

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot en man som misstänks ha utsatt 84 barn för sexuella övergrepp på nätet.

– Sett till antalet målsägande så är det ett av de större ärenden vi haft i Sverige, säger åklagaren Marina Charikova.

Mannen som är i 40-årsåldern, har suttit häktad i nästan två år misstänkt för en rad brott mot barn på nätet, däribland sexuella ofredanden, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och våldtäkt. Samtliga brott ska ha skett på nätet.

Förundersökningen mot den misstänkte nätpedofilen har pågått sedan i början av januari 2018 och förhandlingen i tingsrätten väntas pågå flera månader enligt åklagaren.

Tog kontakt via spel

Mannen ska ha kommit i kontakt med sina offer främst via hästspelet Star stable, som är populärt bland barn. Där ska han i chattfunktionen ha kontaktat barnen.

Den misstänkta mannen har tre gånger tidigare dömts för liknande brottslighet. Senast var 2017 då han dömdes till två år och fyra månaders fängelse. I det målet fanns 25 brottsutsatta flickor.

Åtalet som väcktes på torsdagen rör 84 barn.

– Målsägandena är barn från hela Sverige som vid tidpunkten för brotten varit mellan sju och 14 år. De har utsatts för allvarliga brott under perioden juni 2017–januari 2018, säger åklagaren Marina Chirakova i ett pressmeddelande.

Enligt mannens advokat nekar han till samtliga anklagelser.

''Inte förvånad''

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Generalsekreteraren Anna Karin Hildingson Boqvist är inte förvånad över att sånt här sker.

– Jag är inte förvånad. Förövare finns där barn finns. Den här gången var det i Star Stable, nästa gång är det någon annanstans.

Men att förbjuda barn att spela sådana här spel tror inte Anna Karin Hildingson Boqvist är lösningen för att skydda dem.

– Då kommer inte ditt barn berätta om något händer. Hjälp istället barnet att hantera nätet säkert och prata om vad hen kan göra om något faktiskt händer.

Star Stable: ”Ledsna”

Jane Billet, kommunikationsansvarig på Star Stable, intervjuades i Lilla Aktuellt tidigare i oktober med anledning av att den misstänkta mannen ska ha kontaktat unga flickor via hästspelet.

– Vi är jätteledsna att det här har hänt. Vi har gjort en plattform där barn ska ha roligt så det är viktigt för oss att det är tryggt för dem att komma hit och spela, sa hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.