Parterna ska hjälpa till så nyanlända får jobb

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga väntas få uppehållstillstånd de närmaste åren. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) debatterade i Agenda med Elisabeth Svantesson (M) om hur de nyanlända ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

I veckan kom beskedet från Migrationsverket att 370.000 personer beräknas få uppehållstillstånd i Sverige de närmaste fem åren. Det svenska samhället står inför flera svåra utmaningar. Det gäller inte minst att hitta jobb till de nyanlända. Behovet av lösningar är stort. I tidningen Dagens Samhälle skriver chefredaktören Mats Edman att det ute i kommunerna ”råder full panik”. 

Vad kan regeringen göra för att de nyanlända ska få jobb?

Agenda

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Elisabeth Svantesson (M), före detta arbetsmarknadsminister och migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, debatterade i söndagens Agenda.

Båda två är överens om att det måste gå snabbare för nyanlända med högre yrkesutbildning att få sin examen validerad i Sverige. Det tar allldeles för lång tid i dag. Det kunde man se i ett inslag i Agenda, där en läkare från Syrien måste vänta flera månader på Socialstyrelsens beslut om att han får jobba i Sverige. Detta trots att han kan tillräckligt med svenska.

– Mindre än hälften av de civilingenjörer som kommit till Sverige arbetar som civilingenjörer trots att det är brist på just civilingenjörer. Det är något som hämmar Sveriges konkurrenskraft, sade Ylva Johansson.

Arbetsmarknadens parter

Det kom inte fram särskilt många ny konkreta förslag i debatten. Den nya arbetsmarknadsministern sade dock att hon hoppas på att arbetsmarknadens parter ska kunna hjälpa till med att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända. Det räcker inte med ett förbättrat samarbete med kommunerna.

– Jag har påbörjat samtal med parterna om det är möjligt att med partsamverkan att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, sade Ylva Johansson.

Hon berättade att hon har sonderande samtal med arbetsmarknadens parter.

– Kan vi hitta vägar in på arbetsmarknaden? Kan vi hitta lösningar som liknar dem som finns vid yrkesintroduktionsanställningen?

När det gäller arbetsmarknadspolitik måste man vara pragmatisk, menade hon.

– Man måste alltid vara öppen för nya lösningar. Det är verkligheten som styr, sade hon.

Jobbskapande

För Elisabeth Svantesson är det viktigaste att politiken totalt sett är jobbskapande – att det skapas fler vägar in på arbetsmarknaden.

– Jobben har blivit väldigt många fler men det hotas av den här regeringen. Det krävs fler vägar in, även för dem som är äldre, sade hon och lyfte även hon fram yrkesintroduktionsanställning.

– Det tror jag är en väg in även för dem som kommer från Syrien och inte är tjugo utan snarare fyrtio år. Det tror jag är en lösning för dem som inte vill plugga. Alla vill ju inte läsa långa utbildningar, sade hon.

Enligt Elisabeth Svantesson leder den nya regeringens politik till osäkerhet bland företagen och till att jobbskapandet ”backar och stannar”. Det är det största hot för dem som kommer till Sverige, menade hon. Hon nämnde bland annat rut, avdraget för hushållsnära tjänster.

– Man vill halvera rut. Man ser ner på den typen av arbeten, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet