LO varnar för att alla inte har möjlighet att driva ett överklagande mot Försäkringskassans beslut, och menar att det behövs förändringar i lagstiftning. Foto: Claudio Bresciani/Johan Nilsson/TT

Att överklaga Försäkringskassans beslut kan ge ny praxis

Uppdaterad
Publicerad

Att överklaga Försäkringskassans beslut kan skapa en ny praxis vad gäller sjukpenning. Men nu varnar LO att det inte är en möjlighet för alla.

– Det är svårt som enskild medborgare, speciellt om man har någon form av ohälsa, att driva det här mot Försäkringskassans jurister, säger Kjell Rautio, utredare på LO.

Tidigare har SVT rapporterat om Malin Carlbom, som efter sex år blev av med sin sjukpenning för extrem utmattning. Försäkringskassan bedömde att hon var tillräckligt frisk för att jobba, trots att hon är sängliggande 20 timmar om dygnet.

Malin överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och vann. 

Kan skapa ny praxis

Den här typen av domar kan bli vägledande för hur Försäkringskassan fattar beslut i liknande fall. Kjell Rautio säger att det är bra att systemet om att enskilda kan överklaga beslut finns, och att det kan leda till ny praxis. Men det är få personer som har möjlighet att driva sådana fall.   

– Domsluten kan nog göra det lättare för personer som drabbas av olika typer av ohälsa som nedsätter arbetsförmågan att få en ekonomisk trygghet. Men grunden är ändå att vi måste få till någon typ av lagstiftningsförändring, säger han. 

Försäkringskassan bedömer

Enligt Annika Strandhäll, som är ansvarig minister, har regeringen tillfört pengar till Allmänna ombudet hos Försäkringskassan. Istället för att den som beslutet berör ska överklaga kan Allmänna ombudet göra det, just för att skapa ny praxis.

Utöver det säger Annika Strandhäll att det är Försäkringskassan som bedömer hur den nuvarande lagstiftningen ska tillämpas. 

– Kommer de fram till ett beslut som man inte är nöjd med, då är det gången vi har idag att man själv får överklaga det. Men regeringen har inte suttit på händerna, vi har gjort stora förändringar. Vi har utredningar som tittar på lagstiftningen. Man ska kunna känna sig trygg med vår sjukförsäkring i Sverige, säger Strandhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.