Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiska kommentator beskriver vad vi kan förvänta oss av regeringens krispolitik. Foto: SVT

”Att skälla på matjättarna kostar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vänta ut inflationen, signalera fortsatt kärva tider och skälla på matjättarna.

Det är regeringens svar när hushållen pressas av prisökningar och en annalkande lågkonjunktur.

Strategin ger oppositionen öppet mål när de vill sätta bilden av en regering som saknar krisplan.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

“Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett”. Så långt går inte finansminister Elisabeth Svantesson (M) men kärnan i regeringens budskap den senaste tiden påminner om Winston Churchills.

Det kommer vara tufft ännu en tid, det gäller att härda ut och framför allt, det blir inga breda stöd till hushållen för att mildra effekterna av krisen. Regeringens första, andra och tredje prioritering just nu är att inte göra något som kan spä på inflationen. Att då skicka ut mer pengar i systemet skulle, enligt regeringen, få just den effekten och leda till ytterligare räntehöjningar och en ännu tuffare smäll för hushållen. Därmed blir regeringens finanspolitiska strategi att sitta still i båten. Att ta ansvar blir synonymt med så få åtgärder som möjligt.

Ett sätt att visa handlingskraft

Det är inte okomplicerat för en regering som gick till val på att det blivit för dyrt att vara svensk. Som vann på att plånboksfrågorna dominerade valrörelsens slutskede. Och vars största budgetpost, sänkningen av drivmedelsskatten, gav några tiotals ören vid pump. Oppositionen vädrar morgonluft och anklagar regeringen för att sitta på händerna och sakna en krisplan. Höjda barnbidrag, gratis skolfrukost och sänkt moms på basvaror är bara några av förslagen som regeringen så här långt har ratat.

Då blir samtalen med de stora livsmedelsföretagen ett sätt att visa att man ändå agerar. Något pristak lär det inte bli. Inte frivilligt och definitivt inte reglerat. Både blå och röda regeringar har sedan årtionden övergett prisregleringar som finanspolitiskt verktyg. Och så länge det bara är Vänsterpartiet som kräver det är det lätt för finansministern att avfärda.

Nya stöd kan komma i vårbudgeten

Men att skälla på matjättarna kostar ingenting. Fråga Anders Borg (M). Han bråkade med de fyra storbankerna upprepade gånger under finanskrisen där utdelningar, bonusar och stora vinstmarginaler på bolån var i skottgluggen.

Nästa tillfälle att visa handlingskraft är vårbudgeten där riktade stöd till de mest utsatta hushållen är en lågoddsare. Till exempel en förlängning och möjligen förstärkning av det förhöjda bostadsbidraget för barnfamiljer. Höjt underhållsstöd är en annan möjlig åtgärd i verktygslådan. Liksom mer pengar till arbetsmarknadsåtgärder och vuxenutbildning.

Oavsett innehåll så kommer oppositionens svar vara att det är för lite.

Kan få det svårt nästa val

Regeringen hänvisar också till de redan lagda åtgärderna i höstbudgeten och till elprisstödet. Sammantaget innebär det många miljarder till hushållen. Men det budskapet är svårsålt efter en pandemi som skapat förväntningar om att staten ska gå in och kompensera för det mesta i en kris.

Så hur stressade är då den M-ledda ministären av kritiken? Mindre än man hade kunnat förvänta sig med tanke på det historiska tappet i förtroende.

En förklaring är samsynen med det största oppositionspartiet. För även om S kritiserar regeringen hårt för att inte göra tillräckligt så är de med på båten när det gäller att finanspolitiken måste vara återhållsam.

Ytterligare en förklaring är att det är långt till valet. När inflationen väl har fallit tillbaka tänker sig regeringen förverkliga de skattesänkningar de gick till val på. Men upplever inte väljarna att deras privatekonomi blivit bättre 2026 kommer Tidöpartierna att få det svårt i nästa val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.