Peter Källenfors, chefsjurist på Bolagsverket.

Bolagsverket: ”Att starta företag ska vara lätt”

Uppdaterad
Publicerad

Om Bolagsverket ska ta på sig en mer brottsförebyggande roll krävs lagändringar. Det säger myndighetens chefsjurist Peter Källenfors.

I en kommande rapport konstaterar Brottsförebyggande rådet att den organiserade brottsligheten allt oftare använder företag som brottsverktyg. För att vända den trenden föreslår Brå att Bolagsverket, som en del av en större nationell brottsförebyggande strategi, ska få utökat mandat för att försöka hindra brottslingar redan vid bolagsregistreringen.

Men Bolagsverket ska i första hand förenkla för företagarna, säger myndighetens chefsjurist.

– Att starta ett bolag ska vara lätt, dessutom har vi ett uppdrag från regeringen att se över hur vi kan göra det ännu enklare. Så om vi ska göra något annat så måste vi antingen få ändrade lagar och förordningar eller ett nytt uppdrag, säger chefsjuristen Peter Källenfors.

E-legitimation rätt väg

Men ett ändrat uppdrag skulle också innebära organisationsförändringar, enligt juristen.

– I så fall skulle vi vara tvungna att se över hela vår handläggning och jag tror att vi i så fall också skulle vara tvungna att se över profilen på våra handläggare. Jag är inte säker på att det är sättet att gå framåt utan vi ska istället försöka gå mer mot den maskinella handläggningen och att vi använder oss mer av e-legitimationer för att skapa de rätta förutsättningarna för ett säkert handhavande, säger Peter Källenfors. 

Han framhåller att just e-legitimation, men också myndighetssamverkan, är två verktyg som myndigheten redan i dag använder för att öka säkerheten.

Polisanmäler förfalskade intyg

– Det är inte för lätt att starta bolag i Sverige. Men man måste nog se över vad man kan göra så att det inte blir för lätt att utnyttja bolag för kriminella gärningar, säger Källenfors.

Han berättar även att Bolagsverket ständigt ser över säkerhertsfrågorna och att man ungefär varannan månad polisanmäler misstänkta egendomligheter.

– Ofta är det förfalskade intyg av olika slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.