Attendos ägare plockar ut en miljard

Publicerad

Attendos ägare ökar bolagets belåning med en miljard och delar ut pengarna till sig själva. Ett bevis på att politisk osäkerhet om välfärdsvinster innebär att få vill investera i vårdföretag, menar bedömare.

– Den här miljarden hade kunnat användas för att expandera verksamheten ännu mer. Att ägarna istället vill plocka ut den visar att man blivit försiktigare i sin strategi, säger Magnus Henrekson, vd på Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och professor i nationalekonomi.

Har velat sälja

Attendos huvudägare, IK Investment Partners, har öppet deklarerat att man vill sälja vårdbolaget men intresset från köpare har varit svagt. Enligt Magnus Henreksson är det tydligt att Carema-skandalen har skvätt på hela branschen och tillsammans med den politiska osäkerheten kring vinster i välfärdsföretagen har det skrämt bort investerare.

När försäljning inte varit möjligt ser ägarna till att få avkastningen på detta sätt istället. Det är heller inget som Attendos ägare sticker under stol med.

– Osäkerheten som råder på det politiska planet har självklart spelat in för beslutet, säger Helena Stjernholm, partner på IK Investment Partners och styrelseledamot i Attendo, till Dagens Industri.

Ökar skuld till 5 miljarder

Enligt tidningen ökar Attendo sina skulder från cirka 4 miljarder till 5 miljarder kronor vilket gör det möjligt att plocka ut närmare en miljard kronor ur bolaget.

På branschorganisationen Vårdföretagarna ser man en risk för att kapitaluttaget ur Attendo kan spä på opinionen mot privata aktörer i välfärdssektorn.

– Ja, det kan ju se ut som att det här är pengar som försvinner från äldreomsorgen men man måste ha hela bilden klar för sig. Och jag kan ju se att Attendo och övriga bolag i den här branschen bygger ut äldreomsorgen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.