Robert Gustafsson som Rain Man Foto: SVT

Autism i nytt strålkastarljus

Uppdaterad
Publicerad

I pjäsen Rain Man, som på fredagen har premiär i Stockholm, står en autistisk man i centrum. Samtidigt presenteras en avhandling som ger nya kunskaper om just autism.

Avhandlingen handlar om autistiska elever i vår svenska grundskola – och den målar upp en mörk bild av bristen på autistiska elevers delaktighet i skolan.

Den fyrfaldigt Oscarsbelönade filmen Rain Man blev en stor succé på 80-talet med Dustin Hoffman som den autistiske Raymond.

Innesluten i sin egen värld

Nu sätts historien upp som pjäs på Rival i Stockholm, med Robert Gustafsson i huvudrollen som en person delvis innesluten i sin egen värld.

–Jag tycker att det är jätteviktigt att spela Rain Man, framför allt Rain Man som teater, för att vi vet så oerhört mycket mer om autism i dag än vad man gjorde på 80-talet. Om vi ska vara ärliga så innehåller ju filmen ganska många rena felaktigheter faktiskt, säger Gustafsson.

Samtidigt som pjäsen sätts upp kommer en doktorsavhandling som fått namnet From Eye to Us, skriven av specialpedagogen Marita Falkmer, som tillhör forskningsgruppen CHILD på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

Känner sig mindre delaktiga

Avhandlingen visar att elever med autism i grundskolan tycker sig vara mindre delaktiga än andra elever på många viktiga områden:

– Eleverna säger oftare att de är mobbade, att de inte känner sig omtyckta, att deras lärare inte förstår dem och att de inte förstår sina lärare, att de inte är med i kamratrelationer, det vill säga att de är ensamma på raster och så vidare, säger Marita Falkmer.

Pjäsens Raymond, som alltså gestaltas av Robert Gustafsson, lever sitt liv på en institution, instängd i rituella upprepningar, vanor som inte går att rubba. Hans hjärna är som en superdator, men när det gäller praktiska ting är han helt hjälplös.

– Kroppsspråket kom ganska så omgående, men det som var överraskande var att det är så oerhört jobbigt att vara i den här bubblan, trots att det är fiktivt, säger Gustafsson.

”En fin historia i botten”

Jonas Karlsson spelar brodern Charlie (som i filmen görs av Tom Cruise) en känslofattig månglare i bilbranschen som fikar efter sin arvslott, men genom mötet med Raymond gör en resa tillbaka till den egna bakgrunden och därmed mognar.

– Jag tycker att det finns en väldigt fin historia i botten, som handlar om någon som leter efter framgång och rikedom och makt och inflytande och sådär, och som sedan upptäcker att han vill ha någonting annat, en autisktisk bror, alltså något som inte riktigt går att köpa för pengar, säger Jonas Karlsson.

Tidiga insatser viktiga

Inom autism-rörelsen pratar man om vikten av tidiga insater i förskola och skola för att dessa elever senare bättre ska klara ett vuxenliv.

– Som med alla andra människor påverkar barndomen resten av livet. Man har större förutsättningar att klara ett vuxenliv om man får ett bra stöd från förskola och skola. Inom autismrörelsen pratar man om vikten av tidiga insatser, säger Marita Falkmer.

Vad ska man då göra med den här kunskapen?

– Det handlar väl om upplysning och att vi som i den här pjäsen, i filmer eller i andra sammanhang visar upp personer som har autism och låter dem få vara och ha en funktion, säger Robert Gustafsson.

– Man måste nog jobba mer medvetet med att arrangera sociala aktiviteter. För vi kan inte lita på att det här sociala samspelet och känslan av att vara delaktig i det sociala samspelet utvecklas av sig själv, svarar Marita Falkmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.