Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Personer som söker för könsdysfori har i mycket hög frekvens autism, ADHD eller ätstörningar, säger Christofer Gillberg, professor i barnpsykiatri. Foto: SVT

Autism vanligt bland personer med könsdysfori

Uppdaterad
Publicerad

Barn med diagnosen könsdysfori har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Fredrik Lundkvist, barnpsykiatriker i Stockholm, varnar för utvecklingen.

– En väldigt stor andel har neuropsykiatriska svårigheter, framför allt autism, säger han.

Från 55 barn med diagnosen könsdysfori 2012 – till 439 barn med könsdysfori förra året.

Bland personer med diagnosen är det vanligt med autism eller psykiatriska diagnoser som depression och ångestsjukdomar, enligt Socialstyrelsen.

Fredrik Lundkvist, barnpsykiatriker i Stockholm, tycker att det är problematiskt.

– Många har ett långvarigt lidande i form av ångest och en känsla av utanförskap innan de börjar identifiera sig som transpersoner. Det måste vi börja ta på allvar, säger han.

Drar paralleller till de apatiska barnen

Christofer Gillberg, professor i barnpsykiatri och världsledande expert på autism, säger att könsdysfori var exceptionellt ovanligt före 2013.

– Det i sig borde göra att man ställer sig frågan vad det beror på, säger han.

Han drar paralleller till de apatiska barnen, det vill säga de flyktingbarn med uppgivenhetssyndrom som var tongivande i svensk samhällsdebatt på 00-talet.

– Plötsligt blir det enormt utspritt och alla börjar prata om könsdysfori. Hur kunde vi gå från att vara försiktiga till att öppna en damm och släppa loss den här typen av behandling utan att det egentligen fanns något vetenskapligt stöd, säger Christofer Gillberg.

Här kan du se dokumentärserien “Transkriget – tänk om ni har fel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.