Automatiskt olyckslarm från bilen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan bilen själv slå larm till SOS Alarm om du råkar ut för en trafikolycka. -Det kommer att hjälpa folk, det är helt säkert, säger professor Ulf Björnstig vid Umeå universitet.

Ny teknik i bilen skickar sin GPS-position till larmcentralen när krockkudden löst ut sig. Tekniken ska presenteras på säkerhetsmässan Skydd i mitten av september.

Trafikforskaren Ulf Björnstig efterlyser en tempoökning.

-Ett system med automatiskt larm är tekniskt enkelt och extra viktigt i ett land som vårt med mycket glesbygd. System som detta har funnits i USA sedan snart ett decennium. Där säljs det bland annat av Saab. Jag tycker det är dags att vi inför ett sådant system här i Sverige.

Kan rädda liv

Han vill uppmärksamma allmänheten på tekniken som kan rädda liv och förebygga allvarliga skador.

-Om allmänheten börjar efterfråga den så kommer säkert marknadskrafterna att se till att den finns tillgänglig att köpa och installera i bilarna, säger Ulf Björnstig.

En annan förutsättning är att larmcentralerna skaffar utrustning för att kunna ta emot larmen.

En förare som börjat känna sig sjuk kan själv slå larm genom en enkel knapptryckning. Hur stor tidsvinsten blir varierar beroende på var man befinner sig, enligt Ulf Björnstig. Forskarna talar om den gyllene timmen efter en olycka då dagens sjukvård har goda chanser att lyckas, men därefter sjunker överlevnaden dramatiskt.

Anders Edholm/TT

Fakta: Bilar larmar själva vid olycka

• General Motors Onstar telematiktjänst kan väljas av kunder i USA och beräknas bli tillgänglig för den europeiska marknaden när infrastrukturen finns på plats.

• Med hjälp av en AMPS-telefon och GPS-spårning ger det en uppsättning tjänster som inkluderar dygnetrunt-tillgång till ett center för nödsituationer, ett automatiskt larm efter att en krockkudde har utlösts. Spårning av stulna bilar är också möjlig.

Källa: Saab (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.