Regeringen lovade i genomsnitt 590 traineejobb till unga arbetslösa under året. Foto: TT

Av 32.000 traineejobb blev det bara ett

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli 32.000 nya jobb för unga, något som beskrevs som del av Socialdemokraternas ”viktigaste vallöfte”. Men det går trögt för Traineejobben.

Traineejobb, en blandning av utbildning och praktik, var tänkt att utgöra en möjlighet för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Trots Socialdemokraternas löfte om åtgärder för unga arbetslösa visar SVT:s granskning att det efter tre månaders satsning bara finns ett traineejobb registrerat hos Arbetsförmedlingen.

“Det går trögt“

Inför fjolårets valrörelse sa Socialdemokraterna att 90-dagarsgarantin för unga var det viktigaste vallöftet och att det skulle bli en rödgrön regerings första beslut. Inom 90-dagars garantin för unga lovas utbildning, praktik eller jobb inom tre månader. Då ville Socialdemokraterna skapa totalt 32.000 jobb. Men efter valet är resultatet mer blygsamt.

– Det går trögt, visst är det så. Det beror på att det är två helt nya insatser. Både traineejobb och utbildningskontrakt kräver en hel del förberedelser på lokal nivå innan de kan komma i gång. Det krävs en samverkan mellan oss, kommun, fack och arbetsgivare.  Vi tror inte att det kommer att bli några större volymer i år, säger Johan Wickström, sektionschef på förmedlingsavdelningen.

”Det går som planerat”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) svarar att hon är förvånad att det överhuvudtaget finns något jobb eftersom avtalen mellan arbetsgivare och fackförbund är i sitt slutskede.

– Det är inget konstigt utan går som planerat. Avtalen mellan arbetsgivare och fackförbund är inte tecknade men är på väg att bli klara, säger hon.

Regeringen backade

När vårbudgeten lanserades backade regeringen från de 32.000 traineejobb som nämndes under valrörelsen. Istället skulle det totalt bli 590 traineejobb i år, 7.000 nästa år och 10.700 jobb året därpå.

Traineejobben riktar sig till unga mellan 20 och 24 år. Jobben ska till i både vård och omsorg, i offentlig sektor och inom bristyrken i privat sektor. Tanken är att unga ska anställas på 50 procent samtidigt som de ska utbildas på 50 procent. Inom välfärdsyrken står staten för 85 procent av lönen.  Inom privat sektor är lönesubventionen mindre, 50 procent. En person kan ha ett traineejobb i högst två år.   

Bara ett traineejobbb registrerat

Men statistik som SVT begärt ut från Arbetsförmedlingen visar att de bara har ett registrerat traineejobb i sitt datasystem. Myndigheten tror totalt att det handlar om ”en handfull” som ännu inte registrerats.

Det är betydligt lägre än vad Arbetsförmedlingen tidigare förväntat sig. Regeringen lovade i genomsnitt 590 traineejobb till unga arbetslösa under året. Arbetsförmedlingen sänkte i slutet av juli prognosen till 400 traineejobb, och oktoberprognosen är sänkt ytterligare till 100 jobb.

“Inget som efterfrågats“

Tidigare arbetsmarknadsminister, Elisabeth Svantesson, och numera arbetspolitisk talesperson för Moderaterna är kritiskt till traineejobben.

– Jag ser ju att det här var ett högt tonläge och Socialdemokraternas flaggskeppet i valrörelsen. Nu går det väldigt trögt och det tror jag beror på att man inte lyssnat på arbetsgivarna. Det här var ju inte något som efterfrågats, säger hon.

”Kan inte säga hur många det blir”

– Vi ska ha så många traineejobb som krävs. Men jag tänker absolut inte säga hur många det kommer att bli framöver. Det måste anpassas till att vi just nu ser att ungdomsarbetslösheten bland ungdomar med gymnasiekompetens sjunker och då minskar ju behovet, säger Ylva Johansson och fortsätter

– Det finns inget egenvärde att sätta ungdomar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder om de kan få ett annat arbete. Då kan vi vara flexibla och omfördela resurser till andra insatser till exempel till nyanlända, säger hon.

Färre utbildningskontrakt än lovat

Den andra stora delen i regeringens 90-dagars garanti går ut på att skapa så kallade utbildningskontrakt för att arbetslösa unga mellan 20-24 år ska kunna påbörja studier eller återgå till studier, eller fullfölja en gymnasieutbildning. 

När det gäller utbildningskontrakten lovade regeringen för i år att 3.000 personer i genomsnitt skulle få den möjligheten. Hittills har det blivit 65 personer. Och där är arbetsförmedlingens prognos att det nu landar på i genomsnitt blygsamma 400 utbildningskontrakt under året.

– Dessa överenskommelser är också på väg att komma igång. Men här bedömer jag att det fortsatt kommer vara en viktig åtgärd eftersom arbetslösheten inte sjunker i samma takt bland de utan gymnasiekompetens, säger Ylva Johansson.

Bara två kommuner har skrivit under

Arbetsmarknadsdepartementets delegation för unga, som fördelar statsbidrag som ska stötta samarbetet mellan kommuner och Arbetsförmedlingen, framhåller att 286 kommuner har skrivit under en avsiktsförklaring om att de ska nå en överenskommelse. En sådan överenskommelse måste finnas för att kommunen ska kunna teckna utbildningskontrakt.

Men hittills i år har bara Uppsala och Borås skrivit under sina överenskommelser med Arbetsförmedlingen. 

Totalt satsar i år regeringen 550 miljoner kronor på de båda åtgärderna. Nästa år hoppas regeringen få satsa 1,5 miljarder kronor.

– Det vi håller fast vid är att vi ska klara av ungdomsarbetslösheten och generationsväxlingen och det kommer jag leverera, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.