Avanza gav personuppgifter till Meta – straffas

Publicerad

Avanzas sajt och app har använt en så kallad Meta-pixel och fört över personuppgifter till Meta (Facebook och Instagram). Nu straffas nätbanken med en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor.

Pixeln har gjort att uppgifter om exempelvis kunders värdepappersinnehav, värde, kontonummer, lånebelopp och personnummer har överförts till Meta.

Totalt ska personuppgifter om upp till en miljon från den 15 november 2019 till och med den 2 juni 2021 ha överförts till Meta. Därför straffas nätbanken med en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor.

Avanza: Ett misstag

Avanza beskriver det hela som ett misstag.

– Banken har brutit mot dataskyddsförordningen, GDPR, genom att inte ha vidtagit lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa en lämplig säkerhetsnivå för webbplatsbesökares och app-användares personuppgifter, säger Catharina Fernquist, enhetschef på IMY, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet avaktiverades pixeln när Avanza fick kännedom om det inträffade. Man hävdar också att de personuppgifter som samlats in har raderats hos Meta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.