Även få partiklar ger astma

Uppdaterad
Publicerad

Även måttliga mängder partiklar i luften räcker för att antalet akuta astmaanfall ska öka. Värst är det för barn som vistas nära trafik.

Enligt en ny rapport från Astma- och allergiförbundet har astman bland stockholmare under 18 år ökat från åtta till tio proc under de tio senaste åren.

Förbundet kräver nu skärpta regler för var skolor får placeras och att de tillåtna gränsvärdena för partiklar halveras. Enligt förbundet får skolor och daghem ofta etablera sig allt för nära hård trafik.

Astma drabbar tio procent av alla vuxna i Sverige, och sex procent av alla barn. Men i tättbebyggda områden är astma betydligt vanligare.

Ingalill Bjöörn, ordförande på Astma- och allergiförbundet, säger att barn är särskilt utsatta för partiklarna som trafiken river upp från vägarna.

-Jag tycker att man tar mindre hänsyn nu. Man placerar till exempel friskolor utan att tänka på att det här inte är någon bra miljö för barn att vistas i. Jag vill ha en skärpning här, säger Ingalill Bjöörn, till SVT:s Lilla Aktuellt.

Förutom en skärpning av gränsvärdena för partiklarna i stadsluften kräver förbundet i ett åttapunktsprogram att

dubbdäcksanvändningen i stadskärnor avgiftsbeläggs. Dessutom vill man sänka hastighetsbegränsningen till 30 kilometer i timmen.

-Det är dags nu att ta tag i det här, och inte nonchalera barns framtid, eftersom det kan bli sådana skador för livet, säger Ingalill Bjöörn.

Efter ett manus av Karin Moberger, reporter Lilla Aktuellt

Partiklar i luften

Skadliga partiklar kommer från avgaser, slitage från dubbdäck, vägdamm och vedrök.

Sverige följer Europeiska unionens minimikrav för nationella partikelnormer.

I Oslo betalar man en extra avgift om man kör med dubbdäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.