Foto: TT

Även Somalia och Sudan kritiserar Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Somalia och Sudan är de senaste i raden av länder som går ut och kritiserar utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås anser att den somaliska kritiken är anmärkningsvärd då Sverige ses som en god kraft i landet.

I ett uttalande, som läcktes under tisdagen, anklagar den somaliska regeringen Wallström för att lägga sig i Saudiarabiens inhemska angelägenheter, rapporterar flera somaliska medier. ”Detta beteende är tydligt förbjudet enligt diplomatiska normer och praxis”, heter det bland annat.

Även Sudan har gått ut och ”kraftigt tagit avstånd” från Wallströms uttalanden, uppger den statliga saudiska nyhetsbyrån.

Saudiavtalet

Margot Wallström har i sin kritik gällande mänskliga rättigheter i Saudiarabien kallat landets metoder för ”medeltida”. Detta är något som av vissa har uppfattats som kritik mot islam och ett ”angrepp mot världens muslimer”.

Kritiken ”förolämpande”

Nu sällar sig även Somalia och Sudan till den skara som anser att kritiken är riktad mot islam och säger att den är ”förolämpande”.

Tidigare har samarbetsorganisationen Islamiska konferensorganisationen (IKO) valt Saudiarabiens sida i den diplomatiska krisen. Organisationen företräder 57 länder, där både Somalia och Sudan ingår. Den kritik som nu riktas mot Sverige är däremot första gången där de två länderna själva står för fördömanden.

”Saudiarabien ligger bakom”

Att Somalia nu kritiserar Sverige är något som förvånar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. Han anser att Saudiarabien kan ligga bakom den somaliska kritiken.

– Det är intressant för Sverige har varit så närvarande och ses som en god kraft i Somalia. Uppenbarligen har Saudiarabien uttryckt starka påtryckningar mot Somalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet