Avhopp från Funktionsrätt Sveriges styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Totalt tre ledamöter lämnar styrelsen för Funktionsrätt Sverige i protest mot att förre vänsterledaren Lars Ohly vägrar att lämna sin ordförandepost efter anklagelserna om sextrakassserier

De som nu med omedelbar verkan hoppar av styrelsen är vice ordförandena Pelle Kölhed och ​Ines Uusmann, tidigare socialdemokratisk minister.

– Jag vill inte sitta i en styrelse där samtliga ledamöter utom ordföranden själv vill att han ska avgå. Inte för att jag tar ställning i någon skuldfråga, men det faktum att Lars Ohly figurerar i #metoo-sammanhang skadar organisationen, säger Ines Uusmann.

Efter att SVT Nyheter rapporterat om de två första avhoppen meddelar även Bengt-Erik Johansson, Förbundsordförande för Dyslexiförbundet, att han avsäger sig sitt uppdrag som styrelseledamot.

”Med ett sorgset hjärta lämnar jag Funktionsrätt Sveriges styrelse”, skriver han i ett mejl som SVT Nyheter tagit del av.

Ohly: En folkdomstol

Bakgrunden är att Lars Ohly trätt fram och berättat att han var den person som anklagats för sexuella trakasserier i samband med ett arrangemang som Vänsterpartiet hade tidigare under hösten.

I slutet av oktober polisanmälde en kvinna Ohly för kränkande ”kroppsberöring”, men redan dagen efter valde åklagare att lägga ner förundersökningen. I ett internt mejl inom styrelsen skriver Lars Ohly att det han har gjort inte är olagligt och:

”Det jag tycker mig vara utsatt för nu är en folkdomstol som närmast liknar en lynchjustis”.

Extra kongress

Funktionsrätt Sverige redan kallat de 41 medlemsförbunden till en extrakongress i januari med en enda punkt på programmet: att diskutera förtroendet för ordföranden Lars Ohly.

Poänglöst, enligt ​Ines Uusmann .

– Att ställa en förtroendefråga känns rätt meningslöst eftersom jag anser att Lars Ohly redan har förbrukat sitt förtroende. Därför tänker jag inte heller delta vid kongressen utan lämnar mitt uppdrag.

SVT har sökt Lars Ohly utan framgång

  • Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som samlar 41 av landets funktionsrättsförbund.
  • Hette tidigare Handikappförbunden.
  • Arbetar för att förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättning.
  • Har som värdegrund att uppnå ett samhälle för alla med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar — Funktionsrättskonventionen.
  • Den tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohly valdes till ordförande i Funktionsrätt Sverige i maj.

Källa: Funktionsrätt Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet