Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Moderaterna har blivit Sverigedemokraterna 'light'”, säger Edith Escobar. Hör den avhoppade kommunpolitikern i klippet. Foto: SVT

Avhopparen efter Ulf Kristerssons besked om Sverigedemokraterna: ”M är SD-light”

Uppdaterad
Publicerad

Att enskilda SD-politiker uttrycker sig rasistiskt är inte problematiskt för ett samarbete mellan M och SD enligt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Det rapporterar Aftonbladet. Nu anklagar den avhoppade Lundapolitikern Edith Escobar sitt parti för att ha blivit ”SD i lightversion”.

Med stöd av Sverigedemokraterna hoppas Ulf Kristersson att kunna bilda regering med Kristdemokraterna efter nästa val. Att partiet har ”problematiska” rötter i vit makt-rörelsen, som partiledaren nyligen konstaterade i Agenda, spelar ingen roll.

Under tisdagen sa Ulf Kristersson också att det inte spelar någon roll för samarbetet om enskilda SD-politiker uttrycker sig rasistiskt eller nazistiskt.

– Jag tar fasta på hur partier agerar i riksdagen, det gäller både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, sa partiledaren under en pressträff i riksdagen.

Avhopparen: ”Då kände jag att det får vara nog”

Edith Escobar var tidigare moderat politiker i Lund men lämnade alla sina politiska uppdrag i november 2018 på grund av att Moderaterna i flera skånska kommuner valt att samarbeta med SD. I samma veva sparkades hon också från rollen som vice riksordförande för partiets hbtq-förbund Öppna moderater.

Hon är mycket kritisk till den nya hållningen från Moderaterna:

– Kristersson förstår inte att han normaliserar rasism för att kunna genomföra sin egen politik till vilket pris som helst. Det är inte att vara ”den vuxna i rummet”, säger Edith Escobar i Politikbyrån.

Du lämnade för snart tre år sedan, vad var droppen som fick bägaren att rinna över?

– Efter valet var det många moderata politiker i Skånska kommuner som gick in i någon slags allians med Sverigedemokraterna. Då kände jag att det får vara nog. Dessa politiker uttalade sig dessutom ganska rasistiskt.

”Blev utslängd”

Hur kände du inför det?

– Att jag som lesbisk och invandrare inte längre kan vara med i ett parti där jag måste försvara vissa uttalanden. Jag kunde inte gå ut och möta väljarna längre, det gick emot mina principer.

Var det här ett beslut som växte fram?

– Ja, efter förra valet insåg jag att det bara skulle bli värre. Tittar man på var vi är i dag så var det ett jättebra beslut.

Reaktionerna på hennes avhopp blev blandade.

– Jag fick stöd av många som senare lämnade. Sedan var det några som direkt plockade bort mig från sociala medier. Jag blev utslängd från flera ställen. Det gjorde mig ledsen så klart.

”Sverigedemokraterna i lightversion”

Att Moderaterna på riksplanet nu är redo att samarbeta med SD kring budgeten tycker Edith Escobar visar på att partiet har normaliserat ”SD:s sätt att uttala sig”.

– Det känns inte bra. För mig är Moderaterna de nya Sverigedemokraterna i lightversion. Som väljare ska man tänka på vad man röstar på i nästa val.

Vad skulle du säga till Ulf Kristersson i dag?

– Ta inte makten till vilket pris som helst.

Moderaterna har avböjt att kommentera kritiken.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån – ”Nya maktpartiet” –, som handlar om hur långt M är villiga att gå i samarbetet med SD, här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet