Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaternas partiledare i Agenda.

Ulf Kristersson: ”SD:s rötter hindrar oss inte att göra upp i sakfrågor”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är ”smutskastning” av Miljöpartiet att tala om ett blåbrunt block.

– Sverigedemokraternas rötter förhindrar oss inte att göra upp i sakfrågor, säger han i SVT:s Agenda.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund valde i förra veckans partiledardebatt att beskriva Ulf Kristerssons regeringsalternativ som ”blåbrunt”. Benämningen döms nu ut av Moderaternas partiledare, som beskriver ordvalet som smutskastning.

– Att kalla varann med förolämpningar och smutskasta varandra i stället för att prata sakpolitik. Jag tycker att den är dålig. Jag tänker inte syssla med det. Jag tänker inte svara med samma mynt. Jag har respekt för mina politiska motståndare, säger Kristersson i söndagens Agenda.

”Varje parti måste ta ansvar”

Sverigedemokraternas rötter och att det regelbundet kommer exempel på partiaktiva och partiföreträdare som uttryckt sig rasistiskt och ibland med tankegods från vit-maktideologin är inget som hindrar det framtida samarbetet, enligt honom.

– Jag tycker att varken V:s rötter eller SD:s rötter förhindrar oss att göra upp i konkreta sakfrågor, där vi tycker likadant. Om man inte kan göra det skulle vi inte få någonting gjort i svensk politik. Sedan måste varje parti ansvara för sig själv, säger Kristersson och fortsätter:

– Men att i längden bara bry sig om att kasta förolämpningar på varandra i stället för att ta fasta på de sakfrågor där man skulle kunna åstadkomma något bra för Sverige, det är helt oförsvarligt.

Utesluter regering med SD

M, KD, SD och L har redan lagt fram gemensamma förslag om bland annat kriminalitet, migration och kärnkraft. Partierna samarbetar också kring ett alternativ till regeringens budget. Kristersson understrycker dock att det är M och KD som utgör grunden om han blir statsminister.

– Vi söker mandat för att bilda en borgerlig regering som kan samarbeta och samtala respektfullt med andra partier.

Varför ska inte SD som är nästan lika stora som ni är sitta med i regeringen?

– Det första skälet är att SD har ingen som helst erfarenhet av att samarbeta nära med andra partier. Vi har ingen erfarenhet att samarbeta med dem heller. Det andra skälet är att det finns ett antal stora och viktiga frågor där vi tycker olika, säger Kristersson och hänvisar till bland annat klimatmålen och EU-samarbetet.

Du kan se hela Agenda här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter