Andreas Carlson (KD), Johan Forssell (M), Adam Marttinen (SD) och Johan Pehrson (L). Foto: Stefan Jerrevång/Henrik Montgomery/Amir Nabizadeh/Jonas Ekströmer / TT

M, SD, KD och L lägger fram gemensamma förslag mot gängbrottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Inför partiledardebatten i SVT:s Agenda lägger högeroppositionen fram flera förslag för att motverka gängrelaterad brottslighet.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill bland annat utöka hemlig avlyssning och kunna utvisa icke-svenska medborgare utan att de har dömts för brott.

”Läget är allvarligt, men det går att stoppa de kriminella gängen”, skriver partiernas rättspolitiska talespersoner på DN Debatt.

”Våra fyra partier är inte överens om allt, men vi är redo att samla stöd för en mer kraftfull politik”, skriver de rättspolitiska talespersonerna Johan Forssell (M), Adam Marttinen (SD), Andreas Carlson (KD) och Johan Pehrson (L) i debattartikeln i DN.

Enligt högerpartierna har Socialdemokraterna och Miljöpartiet misslyckats med att stoppa den grova kriminaliteten. I ljuset av detta presenterar de 20 gemensamma förslag när det kommer till gängbrottsligheten, som de ämnar söka stöd för i riksdagens justiteutskott.

Straffskärpningar, visitationszoner och fler utvisningar

Fokus är en rad straffskärpningar och ännu hårdare tag på flera punkter. Bland annat föreslår de att fler brott ska leda till utvisning för den som inte är svensk medborgare.

”Dessutom måste reglerna skärpas särskilt för icke-svenska medborgare som leder grov organiserad brottslighet. Därför bör det utredas att införa en möjlighet att under vissa förutsättningar, precis som det redan är möjligt vid annan systemhotande brottslighet, kunna utvisa dessa individer utan att de dömts för brott.”

Ett annat förslag är att tillåta anonyma vittnen, något som har varit ämne för inrikespolitisk debatt under en längre tid. En utredning avrådde nyligen från det, men både polis och åklagare ser ett behov av det.

Andra förslag är att ge polisen möjlighet att upprätta ”visitationszoner” för att söka efter illegala vapen och sprängmedel. Det är ett förslag som M har drivit länge, men som även haft stöd från andra partier. Högeroppositionen vill också se ett nytt straff i form av vistelseförbud, enligt dansk modell, beslagta statussymboler från gängkriminella såsom klockor och bilar samt utreda en kriminalisering av att vara med i kriminella gäng.

Avlyssna familjemedlemmar

Utöver att införa en möjlighet till ”provokativ hemlig avlyssning och dataavläsning mot gängkriminella” vill M, SD, KD och M också tillåta att meddelanden mellan släktingar ska kunna användas som bevisning.

”Det måste vara tillåtet att använda meddelanden mellan familjemedlemmar i brottsutredningar, inte minst för att komma åt släktbaserad kriminalitet”, skriver de rättspolitiska talespersonerna.

Samtidigt vill man stärka föräldraansvaret genom att bygga ut Föräldrastödsprogrammen och ställa krav på föräldrar att medverka i socialtjänstens arbete.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare beskrivit gängkriminalieten som ”ett gift” i samhället som måste tas bort. 2019 presenterade regeringen ett 34-punktprogram med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten. Inom ramen för det förstärkte man nyligen stödet till avhoppare.

I klippet nedan ger statsminister Stefan Löfven (S) och Annie Lööf  (C) sin syn på gängbrottsligheten i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.