Löfven: Gängkriminalitet ”ett gift” i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminaliteten är ”ett gift” i samhället som måste tas bort. Det sa statsminister Stefan Löfven under måndagens presskonferens. Han aviserade samtidigt att ytterligare åtgärder kopplade till rättsväsendet är att vänta.

– Vi återkommer i de delarna, säger Löfven.

Det finns åtminstone 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige i dag som arbetar med att organisera och systematisera kriminalitet, sa biträdande rikspolischef Mats Löfving när han intervjuades i Ekots lördagsintervju.

”Ett gift i samhället”

Under måndagens presskonferens, som handlade om nya satsningar på välfärden i höstbudgeten, fick Stefan Löfven frågan hur han ser på Mats Löfvings uppgifter och hur det kommer speglas i budgeten.

– Budgeten presenteras i flera delar och vi återkommer i delarna som har med rättsväsendet och rättskedjan att göra sa Löfven och tillade:

– Det här är ett gift i vårt samhälle som vi måste ta bort.

Förstår rädslan

Löfven sa också att han förstår att människor känner ilska, oro och rädsla.

– Vi delar den. Vi återkommer i budgeten och vi kommer inte ge oss, det här måste åtgärdas, säger Löfven.

C-ledaren Annie Lööf tillade att rättstaten nu måste agera med full kraft. Men det handlar också om att stärka samhällets övriga delar för att kunna minska rekryteringen till de kriminella gängen, menar hon. 

– Då är ett jobb att gå till, en framtidstro, en bra skola och ett föräldraansvar helt avgörande delar. Och vi måste ha båda delar i huvudet för att knäcka gängkriminaliteten på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.