Ordföranden för Moderata ungdomsförbundet, MUF, Matilda Ekeblad. Foto: TT

Muf vill skrota förslag om visitationszoner

Publicerad

Moderaterna presenterade nyligen tio punkter för att bekämpa gängkriminalitet. Men alla är inte med på tåget.

Inför partiets stämma kräver Muf att två av förslagen stryks; visitationszoner och anonyma vittnen.

”De kriminella måste mötas med kraften i svensk terrorlagstiftning.”

Orden kom från Ulf Kristerssons under Moderatledarens sommartal för en dryg månad sedan. Där presenterade han, tillsammans med partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell, en lista med tio åtgärder för att bekämpa den växande gängbrottsligheten.

Två av förslagen, anonyma vittnen och visitationszoner, skulle kunna införas redan inom ett år med stöd i riksdagen vid ett regeringsskifte.

Tror på motsatt effekt

Men ungdomsförbundet tycker att det är fel väg att gå.

– I vår iver att höja straff och göra det svårare att vara kriminell, vilket vi ska, kan vi ibland glömma de kärnvärden som jag tycker att man borde ha i det moderata dna:et om den personliga integriteten, säger Muf:s ordförande Matilda Ekeblad till Sveriges Radio Ekot.

Om en dryg vecka hålls Moderateras partistämma där frågorna kommer att debatteras. Matilda Ekeblad tror att visitationszoner skulle kunna få en motsatt effekt.

– Om man skulle införa det här i förorter där förtroendet för poliser är väldigt lågt, även för de som inte begår brott, så tror jag att det skulle bli mer stigmatiserat och att förtroendet skulle sjunka ytterligare, säger hon.

Positiva svar från Danmark

Johan Forssell håller inte med. Han menar att visitationszoner, områden där polisen kan visitera personer utan att de är misstänkta för något brott, har visat på positiva effekter i Danmark.

– De största kraven på strängare lagstiftning finns i utanförskapsområdena, för där påverkas människorna allra mest negativt av gängkriminaliteten, säger Johan Forssell till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.