Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sommartal. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kristersson: Min familj var på mordplatsen dagen innan skotten

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalitet stod i centrum när Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sommartalade i ett regnigt Strängnäs. Han tog bland annat upp skjutningen i Skäggetorp i Linköping i augusti – och berättade att hans familj var på platsen bara dagen innan.

– Det var bara slumpen som gjorde att min familj inte var där när skotten gick, säger han.

Stora delar av Kristerssons tal utgick från den gångna sommaren, som han kallade ”den blodigaste i svensk historia”. Han beskrev en situation där gränserna för vad människor tvingas tolerera hela tiden flyttas fram, och nämnde skjutningen i Skäggetorp som ett exempel på när våldet för honom kändes nära. Hans fru och dotter hade varit i på platsen för skjutningen dagen innan för att hämta ett paket.

– En del säger nu att dödsskjutningarna är så vanliga att de håller på att bli vardag. Jag fattar vad de menar, men det finns ingen vardag i skjutningar. Politiken måste göra allt vi kan för att stoppa våldet, för annars har vi kapitulerat.

Moderatledaren pekade ut en riktning för en ny möjlig regering efter nästa års val. Om M får bilda regering kommer kriminaliteten vara det nya styrets viktigaste uppgift, menar han.

– Varje tid har sin fundamentala frihetsfråga. I vår tid är det otryggheten som begränsar livet och friheten.

Kritiserade bidragssystemet

Andra hållpunkter i M-ledarens tal vad arbetslösheten och klimatet. Som tidigare lyfte han kärnkraften och bidragssystemet.

– Staplas bidragen på varandra blir de så höga att det för många inte lönar sig att jobba, sade han.

Kärnkraften ser han som ett redskap för att klara klimatmålen.

– Den orimliga politiken gäller tyvärr också klimatet och miljön. Sverige missar klimatmålen samtidigt som regeringen avsiktligt lägger ned kärnkraft.

SVT sänder samtliga sommartal som hålls av företrädare för något av de åtta riksdagspartierna direkt på svt.se samt i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer