Finansministern: Det är ingen vanlig budgetdag

Uppdaterad
Publicerad

En miljon pensionärer blev vinnare men många utlovade satsningar uteblev när övergångsregeringen i dag presenterade sin budget för riksdagen. Om den kommer att få stöd är fortfarande en öppen fråga och riksdagens budgetdebatt gav inga nya svar.

Det blev ingen budgetpromenad för finansminister Magdalena Andersson när hon i dag lämnade över budgetpropositionen för 2019.

– Det är ingen vanligt budgetdag. Det är inte inspirerande att ta fram en budget utan reformagenda, men vi har försökt göra vårt bästa, sade hon inför riksdagens budgetdebatt.

Övergångsregeringens budget är i praktiken en förlängning av nuvarande budget, utan de satsningar som lovades i valrörelsen eller planerade åtstramningar.

Uteblivna satsningar

Det innebär bland annat att en satsning på fem miljarder satsningar till kommunerna, samt mer pengar till polis och försvar uteblir. Inte heller Socialdemokraternas utlovade extra semestervecka till föräldrar blir av.

Den återhållsamma budgeten lämnar utrymme till en ny regering för egna satsningar. Reformer som det finns ett brett stöd för, som exempelvis mer pengar till kommunerna och polisen, skulle kunna komma på plats ganska fort med en tilläggsbudget nästa år.

Samtidigt uteblir flera planerade avtrappningar. Det innebär bland annat att en tillfällig satsning på två miljarder till äldreomsorg samt upprustning av skollokaler för 680 miljoner kronor som bara skulle ha gällt i år fortsätter nästa år. En planerad avtrappning av anslaget till Migrationsverket på 770 miljoner uteblir, medan en ny satsning på att stärka återvändearbete ställs in.

En reform som trots allt genomförs är sänkt skatt till en miljon pensionärer med inkomster över 17 000 kronor i månaden. Som mest handlar det om 350 kr i månaden till de som har en inkomst på 25 000 kronor. Pensionärer med lägre inkomster fick sänkt skatt tidigare i år.

C och L avgör

Oppositionspartierna har fram till den 30 november på sig att lägga egna budgetmotioner som riksdagen kan välja att rösta på istället. Moderaterna kommer att lägga fram en egen budgetmotion, även om de fortfarande hoppas på en gemensam alliansbudget.

KD och SD har öppnat för att ge sitt stöd till M:s budget, men för att vinna krävs också att Centerpartiet och Liberalerna lägger ner sina röster eller röstar på en egen budget. 

– Vi kommer att ge besked om huruvida vi motionerar och hur vi kommer att agera parlamentariskt, men det beskedet är inte mitt att ge i dag, sade Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.