Foto: TT

Avtal om återsändande av afghaner klart

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Afghanistan har ingått ett avtal om att sända tillbaka afghaner som fått avslag på sin asylansökan. – Det är en framgång för Sverige, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Avtalet blev klart i förra veckan, då Johanssons statssekreterare slutförde förhandlingarna i Kabul. Avtalet undertecknades i Bryssel i går.

– Det är en framgång för Sverige. Det innebär att takten i återvändandet kommer att kunna öka, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Hittills i år har 700 afghaner som inte beviljats uppehållstillstånd i Sverige återvänt. Det har framförallt handlat om frivilligt återvändande, men i vissa fall också återsändande under tvång.

Ska ta emot medborgare

Nu åtar sig Afghanistan att ta emot egna medborgare även om återsändandet sker under tvång. För närvarande väntar 36.000 afghaner på beslut om uppehållstillstånd i Sverige.

Även Finland och Tyskland har i veckan ingått avtal om återsändande med Afghanistan. De bilaterala avtalen bygger på en överenskommelse som EU nyligen nådde med Afghanistan. Den innebär att det krigshärjade landet ska ta emot avvisade medborgare från EU, även om återsändandet sker under tvång.

EU hoppas nu att återsändandet av afghaner från EU-länderna ska kunna öka. Ett sätt är att oftare använda chartrade flyg. I dokumenten från förhandlingarna sägs att ett flyg ska kunna ta upp till 50 personer som utvisas med tvång. EU och Afghanistan ska även undersöka möjligheterna att bygga en särskild terminal på Kabuls flygplats.

Många vill till Sverige

Under 2015 sökte sig 213.000 migranter och asylsökande från Afghanistan till EU, varav de flesta hade Tyskland och Sverige som slutmål. Även om många får asyl i EU, så räknade EU-kommissionen i våras med att mer än 80.000 kan komma att återsändas. Hittills har dock Afghanistan tagit emot väldigt få som skickats tillbaka mot sin vilja.

Överenskommelsen mellan EU och Afghanistan innebär att EU-länderna står för kostnaderna för återsändandet. Afghanistan åtar sig att inom vissa tidsramar utfärda resedokument för personer som bevisligen är afghanska medborgare.

Under förra året sökte 41.000 afghaner asyl i Sverige, många av dem ensamkommande unga. Enligt EU:s överenskommelse med Afghanistan ska inte minderåriga skickas tillbaka om det inte finns ett lämpligt mottagande, till exempel genom familjemedlemmar.

År 2015 kom 41.564 asylsökande från Afghanistan till Sverige. Av dem var 23.480 ensamkommande minderåriga

Av de 22.330 asylsökande som kommit hittills i år, är 2.417 från Afghanistan

Hittills i år har Migrationsverket avgjort 7.697 ärenden med asylsökande från Afghanistan. Av dem har 1.679 beviljats asyl och 1.853 fått avslag.

Övriga ansökningar har avvisats, återtagits eller hänvisats till andra EU–länder. Av de som fått asylansökan prövad i sak har 55 procent fått uppehållstillstånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket, regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.