Industriavtalet sätter nivån som resten av avtalen brukar förhålla sig till. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Avtalsrörelsen 2020 skjuts nu upp med anledning av coronaviruset. I dag meddelar parterna att industriavtalet skjuts upp till i höst, något som kommer att påverka lönebildningen för miljontals svenskar.

Det nya industriavtalet skulle varit klart 31 mars, men i går föreslog medlarna att alla förhandlingar skjuts upp till 1 oktober på grund av det mycket osäkra läget kring coronaviruset och dess effekter på ekonomin. Enligt medlarna är det en unik åtgärd som inte inträffat förut.

I dag meddelar facken och arbetsgivarna att man går med på detta. Alltså skjuts industriavtalet upp till i höst.

– Vi tar vårt ansvar i den kris som nu har uppstått, därför har vi valt att följa rekommendationen från medlarna och skjuta upp avtalet, säger Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen.

”Extrem situation”

Kollektivavtalens giltighetstid inom industrin förlängs till den 31 oktober 2020.

– Beslutet är fattat utifrån den extrema situation vi befinner oss i. Just nu finns det inte förutsättningar att sluta ett avtal som går att acceptera av de inblandade parterna, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Nästan ingen sektor är oberörd av coronavirusets effekter, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv, under en presskonferens.

– Det besked vi ger i dag, att avtalen förlängs utan förändring, innebär lugn och ro på arbetsmarknaden i en väldigt orolig tid. Kollektivavtalen gäller och inga konflikthot finns, det blir inga kostnadsökningar för företagen i en tid då många jobb är hotade, säger han.

Påverkar miljontals svenskar

En enhällig LO-styrelse stod bakom beslutet att förlänga avtalet, säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi startar vid den 1 oktober i samma läge där förhandlingarna är i dag, säger han.

LO och Svenskt näringsliv rekommenderar alla andra andra fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer att förlänga avtalen och starta förhandlingarna igen den 1 oktober.

Industriavtalet omfattar löner och villkor för runt en miljon personer. Avtalet sätter också det så kallade märket, takten för löneökningarna i större delen av samhället. 

Att avtalet nu skjuts upp innebär att i princip hela avtalsrörelsen får vänta. Under 2020 påverkar det 2,8 miljoner personer, vars avtal skulle ha förhandlats om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.