Kommunals ordförande Tobias Baudin vill skjuta upp avtalsförhandlingarna med anledning av coronaviruset. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunal: Skjut upp avtalsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal vill nu skjuta upp de pågående avtalsförhandlingarna på grund av coronaviruset.

Den sista april i år löper avtalet mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner ut. Nu vill Kommunal att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal skjuts på framtiden.

– Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin enligt ett pressmeddelande.

Coronapandemin

350 000 berörs

Det här är Kommunals största kollektivavtal, och rör bland annat undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare och annan personal i vård, skola och omsorg. Sammanlagt berörs 350 000 personer.

– Just nu tar medlemmarna i Kommunal ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. De förväntar sig samma av oss som fackförening, säger Tobias Baudin.

– Därför har vi kommit fram till att det bästa är att skjuta upp förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR och föreslår idag att vi i stället förlänger det nuvarande kollektivavtalet tills vidare.

Vädjar till andra

Kommunal vill nu att andra områden följer dem.

– Nu tar vi ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. Jag vädjar till industrin och övriga arbetsmarknaden att göra samma sak och förlänga sina nuvarande avtal, säger Tobias Baudin enligt pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet