Nu kräver Per Bolund (MP), Désirée Pethrus (KD) och Jonas Sjöstedt (V) besked från Sida-chefen. Foto: TT

”Allvarligt och upprörande” – fler vill ha svar från Sida-chefen

Uppdaterad
Publicerad

Från flera håll kommer nu krav på att Sidas generaldirektör ska förklara sina dubbla ersättningar, och varför hon kallat det för ett avgångsvederlag medan Rädda Barnen betecknat henne som anställd.

Flera politiker reagerar på SVT:s uppgifter att Sidas generaldirektör 2010 fick ersättning av Rädda Barnen under fyra månader – en ersättning hon själv i går uppgav var ett avgångsvederlag, en uppdelad klumpsumma, medan Rädda Barnen på kvällen uppgav att hon haft en anställning i organisationen.

– Jag tycker det är illa, hon borde ha avstått från pengarna även om det inte är olagligt, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till SVT.

– Det var både allvarligt och upprörande, säger Miljöpartiets Per Bolund, som reagerat på att Charlotte Petri Gornitzka arbetat för en organisation som samtidigt tar emot pengar från Sida.

– Det skapar frågor kring tillförlitlighet och vem hon egentligen arbetar för.

Fick 170 miljoner

Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson Désirée Pethrus skriver till SVT att upplägget kan vara anmärkningsvärt, ”särskilt om inte alla korten varit på bordet. Om hon börjat en anställning innan den gamla avslutats så är det inte bra eftersom Rädda Barnen har en relation till Sida.”

Även Socialdemokraterna är i dag kritiska till den dubbla ersättningen, med hänvisning till en möjlig jävssituation.

Enligt svenska Rädda Barnens årsredovisning fick organisationen 2010 ett bidrag från Sida på närmare 170 miljoner kronor – samtidigt som alltså Charlotte Petri Gornitzka fick en ersättning från Internationella Rädda Barnen på närmare en halv miljon.

​​”Ny information för oss”

Regeringskansliets kommunikationsavdelning uppgav i går att ett avgångsvederlag inte är något ärende som regeringen formellt har att ta ställning till eftersom det rör den anställdes relation till en tidigare arbetsgivare.

I dag skriver regeringskansliet i ett mejl SVT att ”uppgifterna från Rädda barnen som framkom i går var ny information för oss. Tjänstemännen på UD kommer nu att titta på vad som har hänt för att få alla fakta på bordet. Först då kan det göras en bedömning i frågan.”

Under eftermiddagen kommer ordföranden för Sidas styrelse, Mats Sjöstrand, att ha ett möte med Charlotte Petri Gornitzka för att reda ut vad som hänt.

Vet du mer eller har åsikter? Hör av dig till SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet