Charlotte Petri Gornitzkas och Inger Ashing Foto: TT

Rädda barnen: ”Offentliggör det kritiserade löneavtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rädda Barnen har tagit kontakt med Sidas generaldirektör för att få henne att offentliggöra det avtal som gav henne dubbla löner 2010. SVT:s avslöjande om de dubbla lönerna har lett till starka reaktioner från både medlemmar och givare.

– Många är upprörda och ställer frågor om detta är moraliskt rätt och riktigt, och ska man göra så här med våra pengar?, säger Inger Ashing, ordförande för svenska Rädda Barnen, till SVT.

Vad svarar ni då?

– Vi har väldigt stor respekt för den reaktionen. Vi kände inte till detta själva förrän vi blev uppmärksammade i tisdags.

På flera punkter har Rädda Barnens bild av avtalet skilt sig från Sidas och Charlotte Petri Gornitzkas.

Avgångsvederlag?

Sidas presstjänst uppgav i tisdags att pengarna var ett ”avgångsvederlag”, och i SVT:s långa intervju användes begreppet upprepade gånger utan att generaldirektören ifrågasatte det. Enligt Rädda Barnen handlade det inte om något avgångsvederlag.

Engångsbelopp?

Charlotte Petri Gornitzka använde själv upprepade gånger begreppet ”engångsbelopp” för att beskriva ersättningen – ett engångsbelopp som hon själv skulle ha bett om att få utbetalat månadsvis.

Enligt Rädda Barnen handlade det om vanlig månadslön under sex månader.

 – Såsom vi har fått det beskrivet för oss så hade hon ett tydligt anställningsförhållande med en månadslön, säger Inger Ashing.

Lönenivå?

Charlotte Petri Gornitzka uppgav för SVT i tisdags att hennes årslön på Rädda Barnen var ”omkring 80.000 pund” (cirka 930.000 kronor). Rädda Barnen uppger att hennes årslön i själva verket var 96.600 pund (knappt 1.120.000 kronor). Charlotte Petri Gornitzka uppger via sin presschef för SVT att hon ”tog siffran ur huvudet” när hon uppgav den i intervjun.

För att reda ut alla frågetecken har SVT bett både Charlotte Petri Gornitzka och Rädda Barnen att få ta del av avtalet mellan henne och organisationen. Hon sa vid tisdagens intervju att hon inte skulle ha något emot ett utlämnande.

Ashing menar att Rädda Barnen i Sverige vill ha maximal öppenhet kring ärendet, men eftersom Sida-chefen Charlotte Petri Gornitzka var anställd av Internationella Rädda Barnen i London så krävs hennes skriftliga godkännande för att avtalet ska kunna offentliggöras. I går kväll ringde man upp både sina kollegor i London och generaldirektören på Sida.

– Vi har pratat med Charlotte och uppmanat henne att kontakta Internationella Rädda Barnen. Vi har också pratat med Internationella Rädda Barnen för att reda ut vad som gäller rent juridiskt, och också för att be dem att kontakta Charlotte.

Vad svarade Charlotte Petri Gornitzka?

– Att hon inte har något emot att det här blir publikt.

Nu måste båda parter skriftligen begära att avtalet offentliggörs.

Och när gör man det?

– Exakt när de pratar med varandra vet inte jag. Vi har uppmuntrat Charlotte att höra av sig till dem och dem att höra av sig till henne och vi hoppas att de gör det så fort som möjligt, säger Inger Ashing.

Vet du mer? Kontakta våra reportrar, eller diskutera i sociala medier under #dinröst. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet