Foto: TT

Löfven kräver svar om dubbellön

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att regeringen berättar om man godkände att Sida-chefen Charlotte Petri Gornitzka var fortsatt anställd av Rädda Barnen då hon tillträdde sin tjänst 2010.

– Du ska inte ha två ersättningar, säger Löfven till SVT.

Charlotte Petri Gornitzka hade under fyra månader parallella anställningar och därmed också dubbla löner. Från Sida och från Rädda Barnen fick hon sammanlagt 190.000 kronor i månaden.

SVT ställde redan i tisdags frågan till regeringskansliet om detta var ett upplägg regeringen var informerad om och hade godkänt, men väntar fortfarande på svar. Nu reagerar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Regeringen ska tala om huruvida de godkände upplägget eller inte och den uppgiften väntar vi fortfarande på, säger Stefan Löfven.

SVT: Du tycker att man ska redovisa det?

– Självfallet, får man en fråga, har ni godkänt att hon får två uppdragsersättningar på detta sätt, så är det klart man ska redovisa det.

SVT: Tycker du att det hade varit okej att godkänna det?

– Du ska inte ha två ersättningar, du har ett uppdrag och då är det rimligt att man har en ersättning också, säger Stefan Löfven.

Charlotte Petri Gornitzka var innan hon tillträdde som Sida-chef generalsekreterare för internationella Rädda Barnen i London. Då hennes man plötsligt gick bort flyttade hon hem till Sverige och Rädda Barnen lät henne vara ledig, men med fortsatt lön i sex månader.

Därmed var hon anställd till och med 30 september 2010, men tillträdde redan i slutet av maj som vikarierande generaldirektör för Sida. Trots att hennes lön på Sida var 100.000 kronor i månaden, fortsatte hon kassera ut lönen också från Rädda Barnen.

SVT har källor som berättar att hon internt på Sida uppmanades att avsäga sig lönen från Rädda Barnen, men vägrade med motiveringen att hon ville ha ekonomisk trygghet. Inte heller sedan hon fått ett fast förordnande som generaldirektör har hon övervägt att betala tillbaka pengarna (totalt runt 500.000 kronor).

I en intervju med SVT sa hon att hon tycker ersättningen från Rädda Barnen var ”skälig”. Sida uppgav inledningsvis att pengarna varit ett ”avgångsvederlag”, något som senare dementerades av Rädda Barnen.

Vet du mer? Kontakta våra reportrar via mejl eller 08-784 00 00. Vill du diskutera? Gör det under #dinröst i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet