Bland de sålda vapensystemen finns Saabs radarövervakningssystem Erieye. Foto: TT

Bakgrund: Saudiavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Det kontroversiella militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien har pågått sedan 2005. Här är turerna och avslöjandena kring avtalet.

2005 skriver den dåvarande försvarsministern Leni Björklund (S) på ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Bland annat garanterar regeringen att Sverige ska hjälpa Saudiarabien att tillverka vapen. I utbyte ska saudierna beställa ett radarsystem av Saab.

Alliansregeringen hade möjligheten att säga upp avtalet 2010, men valde att förlänga det ytterligare fem år.

Saudiavtalet

2012 gör sedan Sveriges Radio Ekot sitt prisvinnande avslöjande då man kan visa att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) försökt hjälpa saudierna att bygga en avancerad vapenfabrik. Ekot kan bland annat visa att en medarbetare på FOI bildat ett bulvanföretag för att sköta kontakterna med Saudiarabien.

Enligt Ekot skulle upplägget i sin tur möjliggöra svensk hjälp med bygget av vapenfabriken utan ett beslut från regeringen.

FOI:s generaldirektör förnekar i intervju efter intervju projektets existens och även myndighetens koppling till bulvanföretaget, som Ekot avslöjat.

Ministern lämnar

Dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) anmäls efter Ekots avslöjande till konstitutionsutskottet (KU).

KU kritiserar sedan Tolgfors efter en utredning och tre veckor efter avslöjandet avgår försvarsministern. Han kommenterade dock inte själva Saudiaffären utan sade att han redan innan avslöjandet planerat att avgå.

2014 släpps boken om Saudiaffären och nya uppgifter som bygger på sekretessbelagda dokument blir kända.

Bland annat kan männen bakom avslöjandet, Bo Göran Bodin och Daniel Öhman, visa att Alliansregeringen våren 2008 stoppade projektet med vapenfabriken, eftersom flera högt uppsatta tjänstemän ansåg att bygget av en vapenfabrik stred mot svenska vapenexportlagar.

Dock återupptogs samarbetet efter påtryckningar från näringslivet, bland annat Marcus Wallenberg, styrelseordförande för vapentillverkaren Saab.

Mp vill riva avtalet

Under början av 2015 har Saudiavtalet åter blivit en het politisk potatis.

Det har nu gått fem år sedan avtalet senast förlängdes och under våren skulle den nya S-regeringen tvingas att ta ett beslut om uppsägning eller inte. Om inte avtalet sägs upp skriftligen senast den 15 maj i år förlängs avtalet i ytterligare fem år.

Statsminister Stefan Löfven har öppnat för att behålla det militära samarbetsavtalet men under nya villkor. Dock har regeringskollegorna i Miljöpartiet varit tydliga med avtalet absolut inte har någon framtid. Omförhandlade villkor eller ej.

Den 6 mars skriver ett trettiotal näringslivstoppar på Dagens Nyheters debattsida att ett brutet handelsavtalet med Saudiarabien vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner. Investors ordförande Jacob Wallenberg är en av personerna som skriver under artikeln.

Stoppade Wallström

Måndag den 9 mars stoppade Saudiarabien Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) från att hålla ett tal inför Arabförbundet, dit hon var bjuden som hedersgäst.

Den 10 mars, kom beskedet om att samarbetsavtalet med Saudiarabien inte kommer att förlängas.

Den 11 mars meddelades det att Saudiarabien kallar hem sin Sverigebaserade ambassadör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet