Under perioden oktober till december förra året rapporterades 41 fall av infektioner orsakade av listeriabakterien, att jämföra med 25 fall under samma period 2012.
– Antalet fall är inte så många, men eftersom flera är av likartad typ av listeriabakterien misstänker vi att det finns en gemensam smittkälla, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Normalt orsakar listeriabakterien ingen svårare sjukdom, men hos personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida kan smittan resultera i både blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, både hos mamman och det blivande barnet.
Svår smittspårning
Eftersom antalet fall är jämnt spridda, misstänker myndigheten att källan är något som äts över hela landet.
– Vi försöker nysta i det här nu, tillsammans med landets smittskyddsenheter. Men smittspårning är svårt och tar tid. Därför bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar följa Livsmedelsverkets rekommendationer.
Listeriabakterien kan växa i kylskåpstemperatur, men tål inte upphettning. Myndigheten misstänker därför mat som rökt eller gravad lax, vissa typer av ostar, smörgåspålägg eller patéer av något slag.
– Det kan också vara en viss tillverkningsanläggning.