Balansakt av Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt tongivande budskap i sommartalet i dag är en avancerad politisk balansakt.

Syftet är att både mobilisera de egna väljarna och att locka socialdemokrater över blockgränsen. Om taktiken lyckas återstår att se.

Först: Valet av plats för Reinfeldts sommartal var ingen tillfällighet. Tidigare har han hållit sina tal i Vaxholm, men valde alltså nu att flytta det till Södermalm i centrala Stockholm, som traditionellt är Socialdemokraternas hemmaplan.

I morgon talar Mona Sahlin i Tantolunden, i dag valde Reinfeldt att hålla tal vid Slussen. Syftet med att välja denna plats är att visa väljarna att Reinfeldt menar allvar med sin förändring av Moderaterna.

Att hålla tal inför brunbrända seglare i tenniströjor i Vaxholm är dessutom en poäng han inte tänker bjuda Mona Sahlin på.

Balansakten Reinfeldt nu försöker klara handlar om att både signalera moderata kärnfrågor och att samtidigt öppna upp för blockövergångar.

Talet på lördagen innehöll således flera huvudbudskap. Efter några månaders debatt om i huvudsak välfärdspolitiken återgick Reinfeldt till det gamla huvudspåret att satsa på inkomstskattesänkningar för att få fram fler jobb.

Detta budskap ska först och främst mobilisera borgerliga väljare i den kommande valkampanjen. Men, och det är ett viktigt men för Reinfeldts upplägg:

Lika noga som han understryker skattesänkningarnas betydelse, lika noga förklarar han att det inte kan bli några skattesänkningar förrän de offentliga finanserna visar överskott.

Om detta sker 2012, 2013 eller 2014 är i dag oklart. I det perspektivet blir inte skattesänkarförslaget lika skarpt. Syftet är förstås att underbygga det förtroende Reinfeldt byggt upp bland väljarna när det gäller att hantera Sveriges ekonomi.

Det handlar om att framstå som ekonomiskt ansvarsfull, hans trumfkort för att locka mittenväljare. Men han går ett steg längre i sin jakt på socialdemokratiska väljare när han dessutom förklarar att innan det kan bli aktuellt med skattesänkningar ska det han kallar ”välfärdens kärna” säkras.

Därför blir det ingen sänkt skatt 2011 för någon grupp utom för pensionärerna. Där är budgivningen med Moderaternas utspel på lördagen nu uppe i 9,8 miljarder kronor, jämfört med 7,5 miljarder som var de rödgrönas senaste bud. Ett nytt bud från Sahlin & Co är att vänta inom kort.

Den tydliga målgruppen, utöver just pensionärerna, med dagens utspel är medelklassen, eller mittenväljarna.

Avgörande för om Reinfeldts upplägg blir framgångsrikt är om väljarna tror att hans dubbla budskap är möjliga att förena också i verkligheten.

Går det att lyfta upp stora skattesänkningar som viktiga förslag, samtidigt som man hävdar att det mest betydelsefulla är att prioritera välfärden och att säkra stabila offentliga finanser?

Den politiska oppositionen lär göra allt som står i dess makt för att bevisa motsatsen.

Men Reinfeldt uppnår också ett annat mål med sitt sommartal: Han för åter in ekonomin och skatterna i valdebatten, två frågor där Moderaterna har stor trovärdighet bland väljarna.

Den senaste tiden har mycket av debatten i stället handlat om välfärden, något som traditionellt är frågor där Socialdemokraterna har störst förtroende.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.