Vid en hjärtinfarkt är det bråttom att få igång den tilltäppta blodcirkulationen i hjärtat. Förr användes läkemedel, men sedan 1990-talet har allt fler behandlats med så kallad ballongutvidgning.
Genom en ven för man in ett redskap som utvidgas som en ballong där blodproppen sitter i hjärtmuskeln och blodet kan börja cirkulera igen.
95 procent behandlas med ballongutvidgning
För 15 år sen fick i stort sett alla patienter med allvarlig hjärtinfarkt läkemedel, bara fem procent fick ballongutvidgning.
Nu gäller det omvända: 95 procent av patienterna behandlas nu med ballongutvidgning och det har hjälpt till att mer än halvera dödligheten.
Det visar en undersökning som gjorts vid Uppsala kliniska forskningscentrum UCR vid Akademiska sjukhuset. Studien har samkört registret Swedeheart över infarktvården med dödsorsaksregistret.
-Det ökar chansen till överlevnad och en bättre livskvalitet efteråt, säger Claes Held, överläkare i kardiologi vid UCR/ Akademiska som sammanställt studien.
Bara 8 procent under 80 år avlider
I mitten av 90-talet dog nästan 20 procent av patienterna under 80 år med allvarlig infarkt. Nu dör bara 8 procent.
-Det är otroligt glädjande att siffrorna ser ut som de gör. Jag tror absolut att den här behandlingsmetoden varit en starkt bidragande orsak.
Ballongutvidning är en ganska komplicerad behandling som bara görs på större sjukhus dit patienten kan transporteras inom två timmar. Även om de flesta får vård i tid, gäller det fortfarande inte alla.
-Fortfarande finns det områden i landet som har lite längre till ett sånt sjukhus, så det finns möjligheter att förbättra situationen ytterligare, säger Claes Held.