Bältrosvaccin kan ingå i vaccinationsprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill utreda om Shingrix, ett nytt vaccin mot bältros, kan tas med i det statliga vaccinationsprogrammet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ett nytt vaccin mot bältros finns nu och det gör att vi har möjlighet att inkludera det i en uppdaterad utredning, säger Sören Andersson, chef för vaccinationsprogrammet vid FHM, som tycker det vore värdefullt att kunna erbjuda det i vaccinationsprogrammet så att det blir subventionerat eller kostnadsfritt.

Shingrix har en effektivitet på 90 procent, att jämföra med det tidigare vaccinet som bara är 50 procent effektivt. Det är dock dyrt – för två doser får man betala 5 000 kronor.

Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas 30 000 personer årligen av bältros och en fjärdedel av befolkningen drabbas någon gång i livet, vanligtvis efter 50. Vid bältros bildas blåsor på huden som kan vara mycket smärtsamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.