Foto: TT

Bananflugan förökar sig snabbt i sommarvärmen – så blir du av med den

Uppdaterad
Publicerad

Augusti är inte bara rötmånad: det är en månad med gott om bananflugor i svenska kök. Med människan som flugans enda fiende i inomhusmiljö, flyttar den inte gärna på sig i första taget. Här är bästa tipsen för att bli av med den.

Ljudlöst svävar bananflugan runt bland öppnade vinflaskor och övermogen frukt. Den är helt ofarlig, men uppfattas som ett störande inslag för många under sommaren. 

– De flesta andra insekter trivs inte i inomhusmiljöer, det är för torrt och varmt. Men inte bananflugan, den trivs inne i våra hus, säger Marcus Stensmyr, lektor vid biologiska institutionen på Lunds universitet. 

Förökar sig på kort tid

Bananflugan är duktig på att föröka sig på kort tid vilket gör den till en exponentiell art.  

– Det finns inga fiender, förutom möjligen en husspindel. Och när de väl kommer in finns det gott om mat. Så de kan växa till sig ordentligt. Från ägg till puppa till vuxen fluga tar det tolv dagar för en bananfluga att bli till. En ensam hona kan lägga 400 – 500 ägg.  

Bananflugan livnär sig på jästsvampen och bakterierna som finns på frukter.  

– Jästsvamp finns på rutten frukt. Den frukt som ännu inte börjat ruttna gnider flugan in sig på med bakterier, vilket gör att den ruttnar.

LÄS MER: Döda insekter silas bort vid omfattande matfusk

Ursprungligen från Afrika

Ursprungligen kommer bananflugan från södra Afrika, men i Sverige tros den ha landat först någon gång på 1800-talet. 

– Samtidigt som jordbruket uppfanns, vilket var ungefär 12.000 år sedan, har den följt med människan. Arten saknas i Carl von Linnés samling av arter, vilket tyder på att den inte funnits i Sverige förrän 1800-tal, säger Marcus Stensmyr.

Måhända att bananflugan är irriterande i köket, men i forskningslaboratorium har den fört med sig mycket gott.  

– Många stora upptäckter har kommit med tester på flugan: hur kromosomerna fungerar, immunförsvaret och vissa psykiska mekanismer. 

Så blir du av med flugan

För att bli av med flugan kan du – förutom att slänga soporna – plantera en flugfälla; den ska innehålla äppelcider, vinäger och någon droppe neutralt diskmedel.  

– Låt det stå framme, ju längre den står där desto mer effektiv blir den, säger Marcus Stensmyr.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.