Bankiren kallar Bombardiers upplägg uppenbart och mycket grovt. Foto: SVT

Bankir: ”Grottmannamässig stöld”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Bombardiers affär med ett brevlådeföretag som mellanhand är ”simpel stöld” och penningtvätt, hävdar en landsflyktig rysk bankir med en bakgrund i järnvägsaffärer. ”Upplägget är uppenbart och mycket grovt” anser han.

German Gorbuntsov drev i hemlandet Ryssland en bank som upplät konton åt affärsmän där när de drog in mångmiljardbelopp på den ryska järnvägens misstänkt korrupta upphandlingar det senaste årtiondet.

Men han blev ovän med både sina affärspartners och organiserad brottslighet i en komplex härva där han beskylldes för stöld och penningtvätt. Gorbuntsov flydde till London, där han sköts av en torped vid sin bostad 2012.

Bankiren överlevde och bor kvar i staden. Han vill inte bli fotograferad men låter sig intervjuas på hemlig plats av TT:s och Uppdrag gransknings samarbetspartner OCCRP, en redaktion som gräver i korruption i Östeuropa.

Läs mer: Svenska Bombardier i stor misstänkt muthärva

”Debilt upplägg”

Han får förklarat för sig hur Bombardier i Sverige säljer utrustning för signalsystem till Bombardier i Azerbajdzjan, via brevlådeföretaget Multiserv som fördyrar varorna med över 450 procent.

Ett ”grottmannamässigt, debilt” nybörjarupplägg, anser bankmannen.

– Det är mycket grovt, ett undermåligt upplägg där allt är uppenbart. Även ni har ju redan begripit hur det funkar. Alla andra kommer också att kunna begripa. Det är pengastöld. Simpel stöld.

Läs mer: Bombardier kan ha mutat för nästan en miljard

”Uppenbar penningtvätt”

Och inte bara det, anser Gorbuntsov:

– Penningtvätten är så uppenbar att den inte ens måste bevisas ytterligare.

Han säger sig känna Jurij Obodovskij, Multiservs grundare, och dennes kompanjoner såsom Aleksej Krapivin. De var en gång hans vänner och bankkunder, säger han.

Vem mutas då i ett land som Azerbajdzjan? Han vill inte svara, men säger kryptiskt att pengar går till ”de respektabla”.

Fastän Gorbuntsov är ovän med dem han beskyller för brott är han trovärdig, anser korruptionsexperten Louise Brown som tagit del av uppgifterna.

– Jag delar hans analys, säger hon.

Mutmisstänkt miljardaffär

2013 vinner ett konsortium med Bombardier i Sverige uppdraget att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg från Azerbajdzjans huvudstad Baku till Georgien. Affären är värd över 2,2 miljarder kronor.

Den 10 mars i år häktas en chef på Bombardier i Sverige misstänkt för grovt mutbrott, och fler höga chefer delges misstanke.

Samtidigt utreder TT och SVT:s Uppdrag granskning affären tillsammans med redaktionerna Radio-Canada och OCCRP.

Minst 570 miljoner kronor slussas till en mellanhand, brevlådeföretaget Multiserv Overseas. Omkring 375 miljoner kronor går i sin tur till den lokala partnern Trans-Signal-Rabita i Azerbajdzjan. Det innebär att någon eller några tjänar nära 1 miljard kronor i vad som kan vara mutor.

Enligt åklagaren har Bombardier-cheferna i maskopi med azeriska järnvägsföreträdare mutat till sig upphandlingen. Företaget avfärdar det, men säger sig samarbeta med svenska myndigheter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.